Du har ingen varer i handlekurven.

Fingrene av fatet oppskrift mandag 24. august

Dagens deltagere av "Fingrene av fatet" er Mo / Daniel og Benedikte Adrian / Øyvind

Mo og Daniel sin rett
Grilla gudefisk/Grilla kveiteskive med knuste grytestekte poteter, turbosauce gribiche og fenikkelråkost.

Ingredienser for 4 porsjoner:

Grillet kveite:
1,5 kg (2 cm tykk kveitekotelett(er))
4 ss fløte
1 ss maizenna
1 ts maldonsalt

Knuste grytestekte småpoteter:
12 stk bittesmå poteter med skall
50  gr smør
1/2 stk hvitløk
1 kvast timian
¼ stk sitron

Turbo Gribbiche
1  dl solsikkeolje
1 dl olivenolje
2 stk egg
1 ss Dijonsennep
1 ss hvitvinseddik
½ fedd presset hvitløk
salt og pepper
1 ss kapers
1 ss sylteagurk
1 stk kokt egg
1 ss creme fraiche
1 stk sjalottløk
1 ss hakket gressløk
1 ss hakket kjørvel
1 ss hakket estragon

Fenikkelråkost
1 stk fennikel
1 potte brønnkarse
1 bunt dill
4 ss ørretrogn til pynt

Fremgangsmåte:
Grillet kveitekotelett:
Salte fisken og pensle fiskeskiven med fløte og potetmelblanding. Dette trikset gjør at fisken ikke svir seg fast på grillen eller i grillpannen. Vent til pannen er varm før du sprayer rikelig med formfett i grillpannen. og legger kveiteskiven i panna. La fisken ligge til den har fått et fint grillmønster. Ca 2 minutter. Snu fisken og skru ned platen. Fisken skal nå ligge og trekke til seg temperatur til den er klar.

Knuste grytestekte poteter: Knus potetene med en kjele/panna, med et velrettet dask/slag med en kjele. Da sprekker poteten opp noe og den kan stekes jevnere. Stekes på moderat varme i smør og hvitløk med skall under lokk, avsluttes med en kvast timian og en skvis sitronsaft.

Hjemmelaget majones: Når man skal lage majones med stavmikser er det et viktig punkt: ha oljen i mikseglasset først! Deretter har du i et helt egg, en eggeplomme, sennep, eddik og salt. Det fuktige synker nå ned til bunnen av glasset. Ikke rør rundt i dette. Plasser stavmikseren i bunnen av glasset slik at kniven er godt plassert nede i egget før du starter mikseren. Begynn å pulse på lav hastighet uten å løfte opp stavmikseren slik at det dannes en lys ”suppe” i bunnen. Fortsett miksingen mens du sakte trekker stavmikseren oppover i oljen. Nå ser du majonesen blir til etter hvert som stavmikseren stiger. Til slutt har du en majones som du smaker til med salt, pepper og de alle de øvrige hakkede ingrediensene.

 Fennikelråkost: Del en fennikel i 4. Skive to kvarte fennikelbåter i tynne skiver som henger sammen i roten. Legg disse skivene i kaldt vann. Plukk litt fine dill- og brønnkarseblader og legg i det samme vannet med fennikelbåtene. Hell av vannet og ha dette i en salatsentrifuge. Snurr det rundt fort slik at det blir tørt. Ha litt olivenolje og sitronsaft på og legg det lett og luftig oppå kveiteskiven.

Legg opp slik:
Legg den grilla Kveiteskiven på skrå på en stor tallerken.To spiseskjeer Gribbichesaus.Tre-fire poteter på hver sin side ved sausen.Kveiteskiven skal toppes med ørretrogn, fennikelråkost med dill og brønnkarse.


Benedikte Adrian og Øyvind sin rett

Grillet kveitekotelett «Cote Azur»  med Gazpacho sauce,grillede grønnsaker og potet fondant

Grillet kveite
1 l vann
1 dl salt
4 stk kveite koteletter 250g
Cayenne
1 stk sitron
2 ss hakket bladpersille
½  fedd  hvitløk, revet

Gazpacho
4 stk tomater
½ stk agurk
½ stk paprika
1 ss rødvinseddik
1 dl ekstra virgin olivenolje
1 skive loff 

Tarpenade
100 g  sorte oliven uten stein
¼  stk hvitløk
½  stk ansjos
2 dl ekstra virgin olivenolje

Grillede grønnsaker
8 stk mini zuccini, delt i 3
8 stk bakt pimentos/paprika på boks (skal kuttes)
8 stk cherry tomater
Basilikum cress
Persille cress

Potet fondant
8 stk bakepoteter
2 dl kyllingkraft
250 g smør
1 kvast timian
½ stk hel hvitløk/med skall
En utstikkerring 2 cm i diameter

Forvarm en stekepanne, en stekeovn på 120C og en grillpanne
For å salte kveiten, bland kaldt vann og salt. Kutt potetene i 2 cm brede og stikk ut sirkler med utstikker. Kutt kantene med skreller. Før å lage fondant potetene, ta litt av smøret og stek sylinderene, ha i hvitløken og timian.Hell i kyllingkraft og ha i resten av smøret, la dette koke til det er mørt. Strø salt på før servering.For å lage Gazpacho ha i grønnsakene, eddik og loff i en blender spe med olje. Resultatet skal være en smidig saus. Smak til med salt.Kjør så alle ingrediensene til tarpenden i en blender.Grill alle grønnsakene og ha på brett plaser i ovnen på 120C.Grill så kveiten, alt fra 3 til 5 minutter på hver side etter tykkelse. Den skal være 55C i kjernen.Bland persille, sitron og hvitløk strø over.  Strø cayenne på fisken

Bon appetit!