Du har ingen varer i handlekurven.

Fingrene av fatet oppskrift mandag 7. september

Dagens deltagere av "Fingrene av fatet" er Tom Stiansen/Benedicte og Gaute Grøtta Grav/Charlotte

Tom og Benedicte sin rett
Pølsegryte med champignon, creme fraiche og asparges

Ingredienser:
Ca. 800 gr gode smakfulle pølser (så mye kjøtt innhold som mulig)
2 løk i båter
300gr sjampinjong
3dl nøytral olje
1hel purre
3 store gulrot
4 dl crème fraiche
2ts rød karripasta
2 store spiseskjeer tomatpure
1ts sukker
2dl grønnsaks kraft
Salt – pepper, asparges,
Andre grønnsaker man hadde til middag i går kan også brukes (brokkoli osv putt det oppi)
400g spagetti og en kvast med bladpersille

Fremgangsmåte: Sett på en gryte vann til pastaen med litt salt og en gryte vann med salt til aspargesen. Del aspargesen i to, skjær opp soppen i fire biter. Gulrot og purre kuttes i biter på skrå, løken skjæres i båter. Kutt så pølsene opp i skrå biter (dette kun for at det skal se pent ut). Ha litt olje i en gryte og la grønnsakene surre i oljen til de blir litt blanke, tilsett tomatpure og la den få surre sammen med grønnsakene et par minutter. Legg pastaen i vannet og la det små koke. Tøm over vann/buljong karripasta (her kan fantasien bare stoppe deg prøv deg frem med litt andre krydder også man kan finne mye spennende i skapet man ikke visste man hadde) og crème fraiche og la det hele få koke /surre noen minutter før du tilsetter pølsene. Smak til med salt og pepper og la gryten få kose seg litt slik at smaken setter seg godt sammen. Forvell asparges i vann tilsatt salt og en klype sukker, la aspargesen koke i 3-4 minutter før den has over i kaldt vann, (gjerne med isbiter i slik at kokeprosessen stopper). Hel så av vannet til pastaen og rør inn deilig smør og ny kvernet pepper.

Gaute og Charlotte sin rett
Butterdeigsskiste med fisk, skalldyr og hollandés

Ingredienser:
Fiskerester
Skalldyrrester (reker, blåskjell, scampi, og lignende) 
2 kamskjell
Asparges
Selskapserter
1 pakke frosne butterdeigsplater
1 egg
Ca. 4 dl grønnsakskraft/buljong
Estragon 
300 g smeltet smør
1 sjalottløk, hakket
1 dl eplemost eller hvitvin
2 ss hvitvinseddik
2 eggeplommer
¼ ts cayennepepper
Sitron
Salt og pepper
Lakserogn

Fremgangsmåte: Skjær ut hver butterdeigsplate i ønsket størrelse og form, bruk en liten skarp kniv. Gjør et lite riss 0,5 cm innenfor kanten hele veien rundt, da løsner dette som et lokk etter steking. Rut opp lokket, og pensle overflaten med et sammenvispet egg, unngå å pensle kantene. Stek butterdeigen på 200 grader i cirka 20 min. Smelt smøret til sausen. Ha finhakket løk sammen med eplemost/hvitvin og eddik i en kjele og kok til væskemengden er redusert med det halve. Ha eggeplommene og løkreduksjonen i en glass- eller stålbolle over et vannbad og pisk det godt sammen. Pisk inn det smeltede smøret i en tynn stråle. Juster tjukkelsen med litt vann hvis nødvendig. Smak til med salt, pepper, cayennepepper og eventuelt mer eddik. Ha erter og litt estragon i en blender og spe med varm grønnsaks kraft til en passe løs konsistens og smak den til. Rens og stek kamskjellene i en varm panne. Ta kamskjellene ut og varm forsiktig restene av fisk, asparges og til slutt skalldyr. Skjær lokket av butterdeigskistene og grav ut «innmaten» så det er plass til fyllet.

Legg opp slik: Fyll butterdeigskistene med fisk, skalldyr og asparges, hell hollandaisen over og pynt med litt lakserogn og sett lokket halvt på. Ha ertepureen elegant rundt kisten og anrett kamskjellene på denne sammen med litt mer lakserogn og urter.