Du har ingen varer i handlekurven.

Fingrene av fatet oppskrift onsdag 9. september

Dagens deltagere av "Fingrene av fatet" er  Terje Schrøner / Benedicte og Siv Jensen / Charlotte

Terje Schrøder og Benedicte sin rett
Chevre-, honning- og sennepsbakt kylling med rødbetrisotto og aspargesbønner
Ingredienser:
2 stk store kyllingbryst
800 g risotto ris
3stk sjalottløk
4 fedd hvitløk
1 dl hvitvin
4 ss nøytral olje (solsikkeolje)
1 stk stor rødbet
1 l hønsekraft (eller grønnsakskraft)
3 ss honning (flytende)
1ts Dijon sennep
1 bunt timian
4 kvaster blad persille
100 g fersk chevre
200g aspargesbønner
200g smør
salt og pepper

Fremgangsmåte: Sett på ovnen på 200 grader. Del kyllingbrystet opp i 3 biter på langs. Sett på en gryte med vann til aspargesbønnene med litt salt. Finkutt løk, hvitløk og urtene og legg de i en bolle hver for seg. Kutt opp rødbeten, først i skiver, så i staver, og til slutt terninger på ca 1x1 cm. Ha olje i en gryte, tilsett løk, hvitløk og rødbetene og fres litt sammen, hell så over risottorisen og la den tiltrekke seg all oljen før du heller på hvitvinen. La risen suge opp all væsken før du begynner å spe med kraft. Spe litt og litt (la risen trekke til seg all væske før du heller på mer). Husk å røre ofte. Stek kyllingbitene i en panne til de er gylne med smør. Ha det så over i en ildfast form. Smuldre over chevren. Rør sammen honning, sennep og timian. Bruk en skje for å få det jevnt over kylling og chevren. (Det gjør du for at alt ikke skal ramle på et sted som det ville gjort hvis du bare heller det over). Dryss litt salt og pepper på (ikke masse). Sett kyllingen i ovnen i cirka 8 min eller til osten har fått en gylden brunfarge. Ha asparges bønnene i vannet og kok dem i cirka 3 min. Hell så av vannet. Ta ut kyllingen fra ovnen og la den hvile litt før servering. Rør inn smøret og bladpersillen i risottoen som det siste du gjør, før du skal legge opp. Smak til med salt og pepper.

Siv Jensen og Charlotte sin rett
Risotto med røkt kylling 
Ingredienser:
1 håndfull tørket steinsopp
1 løk
2 hvitløksfedd
100 g smør
200 gr gresskar
200 g risotto ris
1,5 dl syrlig eplemost
ca 10 dl kyllingkraft
ca 3 dl tørr ris
ca 1 toppet ss svart te
2 kyllingbryst
4 håndfuller kantarell
1 ss olivenolje
salt, pepper
1-2 ss hakkede salvieblader
½ pose babyspinat
4 toppede ss revet parmesan

Fremgangsmåte: Legg den tørkede soppen i litt varmt vann. Fres finhakket løk og hvitløk i 50 gr smør til det er gyllent, ha deretter i 1 ss hakket oppbløtt sopp og store terninger av gresskar. Tilsett risen og fres til den er blank, tilsett eplemost og kok inn væsken. Ha på en og en øse med varm kraft, la det koke inn før neste øse tilsettes, kok risen i ca 18 minutter. Ha litt ris og te i bunnen av en panne, legg en rist oppå med kyllingen på, dekk med aluminiumsfolie. Sett pannen på varmen. Fra det begynner å ryke skal det gå ca 4 minutter. Ta deretter aluminiumsfolien av. Stek kyllingen i ovnen på ca 160 grader til en kjernetemperatur på 60 grader. Grill kantarellene i en tørr grillpanne, vend de deretter inn i litt olje, salt og pepper. Vend inn 50 gr smør, hakket salvieblader, spinat og parmesan. Smak til med salt og pepper. Skjær kyllingen i skiver. 

Legg opp slik: Øs opp risottoen på en tallerken, anrett noen skiver lettrøkt kylling og grillet sopp oppå. Riv litt parmesan over og dryss på nykvernet pepper. Serveres straks.