Du har ingen varer i handlekurven.

Fingrene av fatet oppskrift torsdag 10. september

Dagens deltagere av "Fingrene av fatet" er Synnøve Skarbø / Benedicte og Klaus Sonstad / Charlotte

Synnøve Skarbø og Benedicte sin rett 

Entrecôte med portvinssaus, røstipotet, bakt gresskar squash og tomat

Ingredienser:
800 g entrecote
500 g Asterix poteter (eller en annen type kokefast potet)
1 bunt rosmarin
1 stk Hokaido gresskar
1 stk grønn squash
200 g søte cherry tomater (med stilkene på)
3 dl portvin
3 dl oksekraft
1 stk sjalottløk
3 stk hvitløksfedd
1 dl nøytral olje
200 g smør
2 ss god olivenolje
salt og pepper

Sett ovnen på 180 grader.

Fremgangsmåte: Del entrecoten i 4 skiver legg dem til side og salte og pepre dem litt. La dem ligge og hvile slik at salt og pepper trekker litt inn i kjøttet og får romtemperatur (dette for at kjøttet ikke skal få sjokk når det kommer over i en varm panne). Finkutt løken, rosmarinen og hvitløken og legg det i hver sin bolle. Skrell gresskaret, ta ut kjernen og del det opp i biter på cirka 3 ganger 2 cm, del squashen i to og kutt den opp i cirka 1cm lange biter, legg dette i en ildfast form sammen med olje, kuttet rosmarin, salt / pepper og hvitløk, bland alt sammen med hendene slik at du får blandet smakene godt sammen med grønnsakene. Sett det i ovnen på cirka 180 grader. Rasp potetene med en rasper, bland i salt og pepper. Hell portvinen i en gryte sammen med oksekraften og la det reduseres litt mens du gjør resten. Sett på to stekepanner (en til poteter og en til kjøtt) og tilsett smør, form så små baller i hånden av potetblandingen og trykk dem flate. Stek potetkakene i pannen når smøret er blitt gyllent (skru ned pannen litt slik at potetkakene ikke blir svidd) trenger de å bli mere stekt legg de på et stekebrett og sett dem i ovnen (sammen med grønnsakene). Stek kjøttet i en panne sammen med smør i cirka 2-3 min på hver side (dette samtidig som du steker potetene) la det hvile i cirka 4-6 min. Sett så i ovnen i cirka 8 min. Når 8min er gått setter du kjøttet til side og lar det hvile frem til servering. Legg så tomatene over grønnsakene i ovnen slik at de får med seg siste innspurt i ovnen. Rør inn 2ss smør i portvinssausen. Smak til med salt og pepper. Ta ut grønnsakene av ovnen og hell olivenolje over. Sjekk at gresskaret er mørt og ikke hardt. Legg tomatene til side slik at vi kan pynte med dem, helt til slutt.

Klaus Sonstad og Charlotte sin rett

Entrecote med klassisk tilbehør

Oppskrift:
500 gr små poteter
4 porsjonsstykker entrecote
Salt og pepper
Ca 150 gr romtemperert smør
Fersk rosmarin
1 boks små klasetomater
1 liten boks med mais (evt 2 maiskolber)
ca 1 dl fløte
1 ss smør
2 banan sjalottløk
4 hvitløksfedd
1 pakke grønne bønner
1 sitron

Fremgangsmåte: Kok potetene i lettsaltet vann til de er knapt møre.  Krydre kjøttstykkene med salt og pepper og legg de i en rykende varm grill panne og gi de god farge på den ene siden, snu kjøttet, legg tomatene ved siden av kjøttet og sett deretter pannen direkte inn i stekeovnen på 100 grader.  Sil av vannet på maisen (eller skrap maisen av kolben) og ha det i en liten kjele med en skvett fløte, la det koke i cirka 4 min. Ha i litt smør og kjør det til en purè, smak til med salt og pepper.  Ta ut kjøttstykkene når de har cirkaa 56 grader i kjernetemperatur, bruk gjerne et  steketermometer. La kjøttet hvile på en ren fjøl. Knus rosmarin i en morter med litt salt. Riv skallet på sitronen og et fedd hvitløk. Bland dette sammen med litt olivenolje og sitronsaft på fjøla der kjøttet hviler. Vend kjøttstykkene inn i marinaden. Ha potetene i en panne og stek de gylne i litt olje, smør, et hvitløksfedd og en kvist rosmarin.  Finhakk løk og hvitløk og fres det gyllent i en panne. Ha i bønnene og vend de ofte rundt helt til de er gjennomvarme, krydre med salt og pepper og skvis litt sitron over.  Skjær kjøttet på tvers av trevlene i pene skiver og vend det godt rundt i marinaden.

Legg opp slik: Legg de grønne bønnene utover på en tallerken eller fjøl sammen med potetene. Legg kjøttskiver rundt omkring oppå sammen med de bakte tomatene, og til slutt litt maispurè innimellom det hele.

Bon appetit