Du har ingen varer i handlekurven.

Den sorte gryte

OKSEGRYTE MED MØRKT ØL
4 personer

750 g oksekjøtt
(uedle deler med litt fett; f.eks. bog, lår, steik)
Litt olje
2 løk i båter
4 gulrøtter i skiver
3 fedd hvitløk
1 kvast timian eller merian
1/2 l mørkt øl
1 1/2 dl nedkokt kraft (eller 1 kjøtt­buljongterning blandet ut i 1 1/2 dl vann)
1 ss rødvins-, hvitvins- eller sherryeddik
1 ss Demerara eller brunt sukker
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 laurbærblad
2 ss tørket sopp (kantareller, stein- eller piggsopp)
175 g aromasopp eller sjampinjong i skiver
1 ss maisstivelse
1 dl vann
2 ss hakket frisk kruspersille
3 ss meierismør

Fremgangsmåte:
Kutt kjøtt i store terninger og brun dette i en jerngryte med litt olje. Tilsett løk, gulrot, finhakket hvitløk og timian og fres litt til. Tilsett øl, kraft (eller buljongterning), eddik, brunt sukker, salt, pepper, laurbærblad og la dette koke opp. Skum av eventuelt skum som legger seg på toppen. La det småkoke i ca. 1 1/2 time med lokk til kjøttet er mørt. Ta opp en bit og sjekk mørning ved å smake på den.

Brun sopp i en stekepanne og tilsett denne i gryten. Bland maisstivelse med litt kaldt vann og rør inn. La alt småkoke i ytterligere 10–15 minutter og smak til med salt og pepper.

Rett før servering blandes det inn godt med finhakket persille og biter av kaldt smør. Server med kokte poteter, mos, puré eller gnocchi.

Hva skal vi drikke til? Brown Stout Ale eller et annet kraftig mørkt øl.