Du har ingen varer i handlekurven.

Eltefritt grovbrød

Et veldig godt eltefritt brød som er enkelt å lage. Kan fint lages uten kjøkkenmaskin. Geir Colin Paulsen står bak denne oppskriften som var en av finalistene i OBKs brødoppskriftskonkurranse 2014.

Ingredienser:

    5 dl vann
    ½ ts tørrgjær
    350 g hvetemel
    100 g havregryn
    50 g kruskakli
    50 g linfrø
    50 g sesamfrø
    50 g solsikkekjerner
    1 ts salt
    150 g hakkede hasselnøttkjerner, valnøttkjerner, gresskarkjerner og tørkede aprikoser i biter
    Jerngryte med lokk som tåler 250 grader

Slik gjør du: 
1. Ha vannet i en plastbolle e.l, og rør ut tørrgjæren i vannet. 
2. Tilsett resten av ingrediensene, og bland alt godt sammen. 
3. Dekk plastbollen med plast, og la den stå i romtemperatur i 12 – 24 timer. 
Etter 12 – 24 timer:
4. Strø litt mel på et bakepapir, og tøm deigen ut på bakepapiret. 
5. Brett deigen inn mot midten et par ganger. 
6. La deigen bli liggende på bakepapiret, dekk over med et klede – og la den heve i ca 2 timer. 
7. Forvarm ovnen til 250 °C, sammen med jerngryten/ kjelen. 
8. Ta jerngryten ut av ovnen, og legg deigen forsiktig ned i den varme gryten. 
9. Legg lokket på gryta, og sett den tilbake i ovnen
10. Etter ca 30 minutter tar du lokket av gryten, og fortsetter stekingen i 20 minutter til. 
11. Ta gryten ut av ovnen, ta brødet ut av gryten. Om du banker på undersiden av brødet skal du høre en «hul» lyd. Om brødet ikke virker helt ferdigstekt, kan du legge det tilbake på risten i ovnen – i noen minutter. 
12. Avkjøles på rist.

 Dette og flere gode oppskrifter finner du på www.brodogkorn.no