Enkle tips fra Ølkelner Trude Langholm

Øl er ikke lenger noe kun for spesielt interesserte. Flere ølstiler er kommet tilbake og moderne ølstiler blir utviklet. Etter en lang periode med kun industrielle lagerøl på markedet er dette en positiv utvikling. Spesielt hvis man ser tilbake på den store kulturarven vi har for ølbrygging og ikke minst øldrikking.

Øl blir omtalt som verdens eldste kulturdrikk og har hatt stor betydning for nordmenn. Vi har drukket øl siden vikingtiden. Øl har vært en viktig kilde til næring og ikke minst trygg å drikke i mangel på rent drikkevann. Flere religiøse ritualer er forbunnet med øldrikking opp gjennom vår historie. Under vikingtiden trodde en at ølets berusende effekt var en gave fra gudene. Etter kristningen av Norge fortsatte en å skåle for St. Olavs, Jomfru Maria, Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd.

I likhet med resten av Europa blomstrer industrialiseringen frem i Norge i løpet av 1800-tallet. Utviklingen går ifra at bonden brygger sitt eget brygg til at han nå selger kornet sitt til større bryggerier. Lagerølet får sin fremvekst og vi ser starten på storbryggerienes gullalder. Dessverre gikk dette utover mangfoldet i ølet. Butikkhyllene bestod i løpet av 1900 tallet kun av industrielle lagerøl.

Men så skjer det noe.
I løpet av de ti siste årene har vi opplevd en voksende interesse for øl. Pionerbryggerier som Nøgne Ø og Haandbryggeriet har virkelig åpnet opp øynene våre med sine eksperimentelle brygg. De har banet vei for en rekke andre håndverksbryggeri. Inspirert av det som kalles den moderne amerikanske mikrobryggerirevolusjonen satser de på håndverk og varierte ølstiler. Serveringssteder med øl i fokus er blitt populære og ikke minst dukker det stadig opp nye ølfestivaler. Nå er det ikke bare ved juletider det er mulig å få tak i godt øl i Norge. Og det er noe som den norske forbruker verdsetter. Vinmonopolet kan i år fortelle at ølsalget har gått opp 30,5% første del av dette halvåret sammenlignet med ifjor.

Nordmenn har gjennoppdaget ølet!
Øl har flere enn 800 smakskomponenter. Det kan smake alt fra sjokolade, kaffe og vanilje til tropisk frukt og cigar. Listen over smakskombinasjoner ølets fire ingredienser vann, malt, humle og gjær kan gi er uendelig. Bare bryggerens fantasi vil sette begrensninger.

Så hvordan vil man fremheve disse smakene og få det maksimale ut av ølet?
Temperatur på øllet har mye å si. Anbefalt serveringstemperatur avhenger av hvilken ølstil du skal drikke. Etiketten på flasken vil gi deg en anbefalt serveringstemperatur. En lys pilsner vil for eksempel ha lavere anbefalt serveringstemperatur en et belgisk trappistøl.

Glass er viktig.  For a få frem det meste av aroma og smak er riktig glassvalg essensielt. Det finnes utallige forskjellige ølglass. Ølglass som er laget for å komplimentere en spesiell ølstil. Aromamessig er det viktig å ha en smalere topp enn bunn. Har du derimot fullt ølglasset opp til toppen vil det ha lite effekt. Full opp glasset litt under halvfullt og aromaen vil bevares bedre i glasset. Da kan du snurre ølet og frigjøre aromaen. Utsving på toppen av glasset vil føre ølet fint inn i munnen, slik at det treffer hele tungen og alle smaksløkene.

Har du stett på glasset vi du forhindre å fete til utsiden av glasset samt forhindre å varme opp ølet med håndflaten din. Ølglass bør vaskes separat fra mat og melkefett. Fett vil drepe skumdannelsen og dermed også aromaen i ølet. Til hjemmebruk går det fint an å bruke Zalo i en ren oppvaskkum. Husk å skylle glasset godt.

Med dette ønsker jeg deg en god ølopplevelse.

Trude Langholm

Les mer om Spiegelau sine øl glass

X

Sende Bryllupsliste

Tilbake
Produkter i liste (0)

Serviser (0)

Glass (0)

Bestikk (0)

Kjøkken (0)

Interiør (0)

Diverse (0)

Andre varer (0)

GRATULERER