Du har ingen varer i handlekurven.

Lynguide om øltyper

Har du noen gang drukket vin til mat tilsatt koriander? Det blir som regel full krasj. Men prøver du isteden med en belgisk witbier, ufiltrert og gjerne krydret med nettopp koriander, får du en utsøkt kombinasjon.

Det er nesten ikke den matretten som ikke passer med øl til, poenget er bare å finne frem til den rette typen. Lynguiden presenterer vi noen tommelfingerregler.

Lynguide
Hva passer til hva?
Aperitiff  Pilsner, sterk lyst og mørkt lagerøl, wit og weiss, belgisk red ale og lambic
Kalde forretter Tørr lagerøl, pilsner, hveteøl (krystall)
Varme forretter Fyldig lagerøl eller bayer
Salat Tørr lager eller pilsner, wit eller weiss
Røkt mat Fyldig lys, bayer, belgisk ale eller engelsk porter
Sprekemat Tørr og gjerne alkoholsterk lys lager eller ale
Feit mat Smaksrikt og litt fyldig øl (fyldig pils), sterkøl eller bayer, trippel
Skalldyr Friskt lyst øl, elller hveteøl: wit, weis og krystall
Fisk, hvit Lys og tørr lager, trippel ale
Fisk, rød Lys og mørk lager, abbey ale
Sushi Lys og fruktig lager, helst asiatisk eller armerikansk
Kjøtt Fyldig lyst eller mørkt øl, blond, dobbel, engelsk ale eller sterk lager
Vilt Bayer, abbey ale, sterkøl eller annet fyldig øl
Fugl (kylling etc) Lys lager, pilsner, bayer eller annen mørk lager, abbey ale
Pizza Lys og tørr pilsner, lys lager
Pasta Lys og mørk lager
Krydret mat Aromatisk og fyldig øl (bayer, mørk ale og fyldig pils)
Sterkt krydret mat Lys lager med rund, myk ettersmak, gjerne asiatisk lager
Asiatisk Lett og lyst lagerøl, indisk og japansk, trippel, sterk lys ale
Ost Bayer, abbey ale, porter, stout og brown ale
Dessert Porter og stout, barley wine, ufiltrert hveteøl og lambic

Øl i maten
Helt siden det "flytende brød" oppstod, har øl vært et naturlig innslag i vårt kosthold. I middelalderens klostre besto det daglige kosthold av to til tre kagger øl, brød og grønnsakssuppe til frokost, middag og kvelds. I høytider ble det også servert ost, gjerne ystet i samme kloster.

Her er noen tips:

  • Stout eller porter kan erstatte litt av oljen og sukkeret du vanligvis bruker i marinader og vinaigrette.
  • Kjøtt marineres raskere og rimligere i øl enn vin. Ølet har som regel ikke bare en kraftigere sødme og sterkere innslag av krydder, men kullsyren sørger også for at prosessen skjer raskere.
  • I bakevarer kan øl tilføre saftighet, med færre kalorier.
  • En søtlig bokkøl kan med fordel brukes istedenfor olje og sirup når du pensler grillkjøtt
  • En frisk lambic erstatter sirup og sukkerlake til de friske bærene eller fruktsalaten.
  • Øl er ofte en mye bedre ingrediens enn vin i gryter, supper, marinader og sauser.
  • Øl i mat krever ofte en skvett vineddik eller balsamico som ledsager.


Viste du at: Har du saltet maten for mye, spe ut med litt øl.