Du har ingen varer i handlekurven.

Ølglass fra Spiegelau

Vi har fått inn fire ulike ølglass fra Beer Classic.
IPA ølglass, ølglass på stett, langt og smalt ølglass og ølglass lager.

Glassene som passer til de ulike øltypene.
Glassets form kan faktisk utgjøre forskjellen på om ølet smaker godt eller mindre godt.

Noen tommelfingerregler:
-Lyst og lett øl hører hjemme i glass med liten til middels stor åpning øverst. Det konsentrerer aromaen og gir middels stor åpning øverst. Dessuten vil et slikt glass holde godt på skummet helt ned i glasset.
-Mørkere og kraftigere øl fortjener glass med videre åpning, gjerne med en avrundet tulipantopp. Vid åpning slipper lettere ut kompleksiteten i de mørke og alkoholsteke bryggene. Samtidig fortjener det tykke skummet god plass.
-Øl tappet i stettglass skal holdes i stetten slik at varmen fra hånden din ikke påvirker ølets temperatur.

Film på Dinside om "slik velger du riktig ølglass"
http://www.dinside.no/924055/slik-velger-du-riktig-olglass

Spiegelau har i samarbeid med to ledende amerikanske IPA bryggerier (Sierra Nevada og Dogfish), utviklet en ny standard for IPA drikkeglas.
Glasset er utviklet gjennom ulike design-workshops, hvor hundrevis av design ble vurdert. Glasset ble valgt ut av bryggeriene uavhengig av hverandre i en blindtest bestående av 8 ulike prototyper.
Designet fremhever de komplekse aromaprofilene i IPAen, holder på skummet og fremhever smaken.

Link til film på Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=w0sglokhBYM&feature=player_detailpage

Hva er IPA:
India Pale Ale er en øltype, som skiller seg fra annen pale ale ved at den har høyere alkoholprosent og mer humle.

Opprinnelsen til IPA er et øl som ble kalt "October beer", fordi det ble brygget om høsten. ”October beer” var en pale ale med mer alkohol og humle enn vanlig pale ale. Ølet skulle modnes et par år på trefat.

Ølet ble eksportert fra England til India. Under veis oppdaget man at varmen og den konstante vuggingen på den fire måneders lange båtreisen, gjorde at ølet modnet mye hurtigere enn stående på fat hjemme i England. Ølet ble raskt populært i India, og sammen med den raskere modningsprossessen er det årsaken til at det i dag heter India Pale Ale.

Etter hvert som mikrobryggeriene har begynt å blomstre opp de siste 20 årene,har IPA-en blitt videreutviklet, slik at det i dag finnes flere undertyper.
Mange mener at IPA-en er Ølens Champagne.

Engelsk IPA: Denne er den opprinnelige IPA, med moderat alkohol og bitterhet og britisk humle.
Amerikansk IPA: Denne er typisk litt sterkere og bitrere enn den britiske og bruker amerikansk humle.
Dobbel IPA: En amerikansk nyvinning, kraftigere og bitrere enn vanlig amerikansk IPA. Disse ølene kalles ofte også Imperial IPA.
Rye IPA: Nok en amerikansk nyvinning, som bruker rugmalt for at den særegne rugsmaken skal komplimentere humlearomaen.
Black IPA: En svart og kraftig stout-aktig øl med mye alkohol og massiv aromahumle og bitterhet. Ble først anerkjent som en ny øltype i 2010. Har vært kjent under mange navn, men "black IPA", ser ut til å være mest vanlig.

Link til artikkel om IPA ølglasset på nettstedet ølportalen
http://olportalen.no/2013/02/09/er-dette-glasset-du-har-ventet-pa/?fb_source=pubv1

Skjenking av øl i tre trinn
1. Sett glasset på bordet og hell med god avstand ølet fra flasken rett ned i glasset, og la det skumme helt opp. La ølet hvile til det danner en tett skumpute.
2. Skjenk forsiktig ølet gjennom skumputen til den er en tommelbredde øl igjen i flasken.
3. Når skumputen har sunket ned under glasskanten, ristes gjenværende øl i flasken godt opp over glasset til en flott skumtopp.

Noe av teksten er henter fra boken "ikke bare øl"  av Espen Smith og Bjørn Værness