Sabor Støpejerngryter og stekepanner

Tenk deg at du samler gode venner rundt bordet en lun høstkveld. Ute er det vått og kaldt, men inne er stemningen varm og god, med levende lys, god drikke – og en rykende varm viltgryte som har fått putre i timevis, servert rett fra støpejerngryta på ­bordet. Kan det bli bedre?

Gryter og stekepanner i støpejern er mer populært enn noen gang. De tradisjonsrike støpejernproduktene kan med sin robusthet og høye kvalitet vare i generasjoner. De har en unik evne til å holde på varmen – og spiller en fargerik hovedrolle på bordet. Støpejern distribuerer varmen jevnt og holder godt på den. – Som regel trenger man bare å bruke halvparten så mye varme på platen som man vanligvis gjør, sier kategori­sjef Ole Johan Solberg i Tilbords.
– Ha også alltid noe i gryten eller stekepannen når du slår den på, råder han.

Søndags-stek og grytebrød
Støpejernproduktene er ideelle til å lage
mat som krever høy og jevn temperatur, og ­som skal langtidsteke- eller koke. Støpejern­grytene egner seg godt til blant annet gryte­retter og stek. Steken brunes litt i panne, før den stekes i ovnen i støpejerngryte. En het trend nå er å lage såkalt ”no-knead-bread”
– eller grytebrød som det heter på norsk. Det eneste du trenger å gjøre er steke den eltefrie deigen i støpejerngryten i ovnen – og vips, så har du det mest delikate brødet du har sett og smakt på lenge. Stekepanner og grill­panner i støpejern er ideelle til å steke ­entrecote og andre biff- og kjøttstykker, så vel som fisk, kyllingfilet og grønnsaker.

Rengjør for hånd
– Du kan bruke stål når du lager mat i støpejernprodukter, men som for alle våre gryter, anbefaler vi å bruke tre-, plast- eller silikonredskaper, forteller Ole Johan. Når det gjelder rengjøring er viktig at produktene vaskes for hånd etter at de er avkjølt. Bruk gjerne Zalo. – Produktene kan med fordel settes inn med matfett de første gangene de brukes, avslutter han.

Hos Tilbords finner du støpejernprodukter fra tradisjonsrike Le Creuset og Sabor.Hvordan lage eltefritt rugbrød.
Dette rugbrødet er kompakt, samtidig som det er luftigere enn rugbrød bruker å være. Og så er det veldig saftig. Skjær det i tynne skiver og server til sild eller litt røkt laks og eggerøre. Ost smaker også nydelig på rugbrød. Dette rugbrødet kan brukes til alt! Også til matpakka…

Du trenger:
400g hvetemel
200g sammalt rug, grov
50g linfrø
1 1/2 ts salt
1/2 ts tørrgjær
5 dl vann
Ildfast gryte eller form med lokk, 24 cm/4,2 l

Slik gjør du:
Ha hvetemel, sammalt rug, linfrø, salt og tørrgjær i en stor bakebolle og rør lett sammen med en sleiv. Hell vannet over melblandingen og rør godt sammen.
Dekk til bakebollen med plastfolie, eller lokk om den har, og la den hvile på kjøkken-
benken 12-18 timer.
Legg et stykke bakepapir på kjøkkenbenken. Strø den godt med mel. Hell deigen over på bakepapiret, pass på at du får med deg alt, bruk gjerne en slikkepott. Strø deigen med mel om den er veldig våt og brett den sammen. Ta en av kantene og brett den inn mot midten. Ta neste kant og gjør det samme. Gjør dette opp til 10 ganger til du begynner å føle litt motstand i deigen og den begynner å holde på formen. Strø gjerne toppen med mel innimellom om deigen blir for klissete. Løft deigen opp og legg den med bretten ned. Dekk til deigen. Om du har stor nok bakebolle kan du snu denne over deigen.

La deigen hvile i 2 timer på kjøkkenbenken. Sett en støpejerngryte med lokk i en kald ovn. Når brødet har hevet i 1 1/2 time, setter du ovnen på 250°C. Ta den varme gryten ut av ovnen når deigen er ferdig hvilt. Løft deigen opp ved hjelp av bakepapiret og hell den opp i den varme gryten. Brettsiden vender nå opp. Om deigen har landet litt skjevt i gryten kan du riste den litt på plass. Sett på lokk og sett gryten inn i den varme ovnen. La det steke i 30 minutter. Ta av lokket og sett temperaturen ned til 200°C. Stek i 15 minutter til. Ta brødet ut av gryten og la det avkjøle helt på rist.

Ønsker du å vite mer om kjøkkenredskaper som er på kampanje nå i februar

X

Sende Bryllupsliste

Tilbake
Produkter i liste (0)

Serviser (0)

Glass (0)

Bestikk (0)

Kjøkken (0)

Interiør (0)

Diverse (0)

Andre varer (0)

GRATULERER