Velg riktig kjøkkenkniv

Ståltyper

Mange ulike typer stål benyttes til knivproduksjon. Det som skiller én kniv fra en annen er først og fremst hardheten på stålet. Hardheten bestemmes av selve stålkvaliteten, samt oppvarmings- og nekjølingsprosessen knivene gjennomgår under produksjon.

Kniver med keramisk blad
Keramiske kniver er laget av et hardt materiale som er kjemisk sammensatt. Dette kan være opp til åtte ganger hardere enn stål, og gjør at kniven holdes skarp lenge.Hovedtyper av kniver

Utstansede kniver (platekniver)
– er lette, og knivbladet har samme tykkelse hele veien gjennom. Knivene fremstilles på maskiner som stanser ut stålet, polerer, sliper og setter på skaftet. Om du bør velge skaft i tre eller plast er på mange måter er smakssak, men de beste knivskaftene er i polypropylen. Dette materialet er slagfast, kan steriliseres og er fargebestandig. Disse knivene er forholdsvis rimelige. 


Helsmidde kniver – har en kraftig klinge med ”bryst” som sikrer optimal balanse mellom blad og skaft. Dette er mer robuste kniver, som fremstilles for en stor del ved håndverk, og er derfor dyrere. Utgangspunktet er en rundt stålstang som smies til. Jernet varmes først til rundt 1200 grader og smies gjerne flere ganger. Etterpå herdes jernet, noe som sikrer den rette bløthet og smidighet i stålet.


Dette bør du legge vekt på når du kjøper kniver:

• Behov –Hva skal du bruke den til? Lager du mye mat?
• Kvalitet
• Vekt/balanse; ­–Hvordan ligger den i hånden?
• Design – Hvor viktig er utseendet for deg?
• Prisnivå – Pris i forhold til bruk. (Bruker du kniven daglig er det verdt å investere litt penger i den!)

 

Vanlige spørsmål:


Jeg trenger en god kniv som ikke må slipes hele tiden!

Da bør du velge en kniv i hardt stål eller en keramisk kniv. Disse holder seg skarpe lenger og trenger derfor sjeldnere sliping.

Hvorfor er det så stor prisforskjell på kniver?
Det er flere faktorer som avgjør prisnivået. For det første er det stålkvaliteten; hardt og massivt stål er dyrere. For det andre er det forskjell på helsmidde og utstansede kniver både når det gjelder kvalitet og produksjon. Helsmidde kniver lages for en stor del for hånd, er tykkere og mer robuste. Dette gir seg utslag på prisen. Design er også en faktor.


Her kan du se hvordan du best tar vare på knivene dine>X

Sende Bryllupsliste

Tilbake
Produkter i liste (0)

Serviser (0)

Glass (0)

Bestikk (0)

Kjøkken (0)

Interiør (0)

Diverse (0)

Andre varer (0)

GRATULERER