Korrekt borddekking? Her er reglene!
Dekker du bordet etter alle kunstens regler, eller foretrekker du kreativ frihet? Her er en oversikt over hva som skal plasseres hvor, så er det opp til deg å bestemme hvilke regler du vil følge – eller bryte.
Hva er egentlig retningslinjene for korrekt borddekking – og hvor kommer de fra? Grunnprinsippene for dagens borddekking kan spores tilbake til den europeiske overklassen på 1600- og 1700-tallet. Særlig i Frankrike var de opptatt av en sofistikert bordkultur, med tydelige regler for hvordan servise, bestikk og glass skulle plasseres.
Historisk var borddekking en måte å vise status på, i tillegg til et ønske om å gjøre måltidet mest mulig elegant og praktisk. Selv om stiv etikette ikke er like aktuelt i dag, kan retningslinjene for borddekking være greit å kunne – særlig til festlige anledninger.
Slik dekker du bordet riktig: en illustrasjon over hva som skal plasseres hvor
Plassering av tallerkener
Mens uformell borddekking som regel bare består av én tallerken, kan en formell setting kreve en liten samling. Her er reglene som følger:
- Tallerken settes alltid midt foran hver stol, ca. 2-3 cm fra bordkanten.
- Bruk et tallerkenunderlag eller brikke som base.
- Ved bruk av forrettstallerken eller suppetallerken – sett denne oppå middagstallerkenen.
- En brødtallerken skal stå øverst til venstre, gjerne med en liten smørkniv.
Utforsk utvalget av tallerkener – perfekt for både hverdag og fest
Her skal bestikket ligge
Med flere sett bestikk, gjelder det å ha tungen rett i munnen.
- Legg bestikket i den rekkefølgen det skal brukes, fra utsiden og inn mot tallerkenen.
- Gaffelen skal til venstre, kniv og skje skal til høyre for tallerkenen.
- Husk! Knivbladet skal alltid vende inn mot tallerkenen.
- Dessertbestikk (skje eller gaffel) legges over tallerkenen. Plasseringen skal være vannrett, med skaftet mot hånden du bruker (som regel høyre).
Finn det riktige bestikket til ditt bord
Glass til vann, vin og champagne
Når bestikket er plassert, kan du gå videre til glassene. Disse settes nemlig til høyre over kniven/knivene, gjerne i en diagonal linje. Rekkefølgen er slik: 1. Vannglass (ytterst til høyre), 2. Hvitvinsglass, 3. Rødvinsglass (nærmest tallerkenen) – eller vinglassene omvendt, avhengig av menyen. Hvis du skal ha champagneglass, plasseres dette bak eller til høyre for de andre.
Se utvalget av glass for alle anledninger
Servietter og dekorasjon
Avhengig av stil og anledning, legges servietten til venstre for gaflene, på tallerkenen, eller i glasset. For eksklusiv og formell borddekking, kan du med fordel velge tøyservietter.
Når det kommer til dekorasjon, er måtehold og symmetri det som gjelder:
- Bordkort plasseres over tallerkenen, eller alternativt i glasset.
- Salt og pepperbøsser; her er tommelfingerregelen av 2–4 gjester deler.
- Dekorasjoner bør være lavere enn øyenivå, sånn at gjestene kan se hverandre.
- Unngå duftlys som kan virke forstyrrende for smak og lukt.
Pynt bordet med dekorative servietter
Til slutt: Det viktigste med borddekkingen er ikke millimeterplassering av glass og servise – men at det sitter noen du er glad i rundt bordet. Reglene er til for å hjelpe, ikke stresse. Bruk dem som inspirasjon, og lek deg gjerne med personlig uttrykk og detaljer. Lykke til!
Gjør deg klar til selskapet: Alt innen borddekking på ett sted