Hemmeligheten bak den danske design-suksessen
Vi hører ordene «dansk design» og snur oss på refleks. Det tiltrekker oss og får oss til å bli myke i blikket. Vi ønsker å nyte synet av fine linjer, interessante detaljer og materialer i høy kvalitet. Hvordan fikk dansk design så høy stjerne – hos oss alle?
Det er ikke alltid vi klarer å sette fingeren på hva det er som forfører oss med det danske designet, men vi liker det vi ser. Aldri prangende, men delikate uttrykk som bruker store, visuelle ord – i sin enkelhet.
Mens noen setter danskenes design øverst på ønskelista, fyller andre ubevisst hjemmet med dansk interiør, serviser og kjøkkenutstyr.
Og det er nettopp sistnevnte – at dansk design nesten ubemerkelig flytter inn hos oss – som er suksessfaktoren.
Design for alle
Du har kanskje hørt navnene. Arne Jacobsen. Georg Jensen. Herman Kähler. Kay Bojesen. Det er bare fire av et tyvetalls internasjonalt anerkjente navn innen møbeldesign, keramisk og skulpturell design. I tillegg kan danskene skilte med en drøss førsteklasses designere innen arkitektur, industriell design, smykker og mote.
Hva skjedde? Hvordan klarte Danmark å bli stemplet som en designnasjon?
Vel, i etterkrigstiden vokste middelklassen. Flere flyttet inn til byene og velferdsstaten fikk godt fotfeste. Tanken om at godt, funksjonelt design skulle være tilgjengelig for alle vokste frem. Kunst og design skulle ikke lenger være forbeholdt fiffen.
Det kan vi takke blant andre Arne Jacobsen for. Han, og et knippe andre designere, bestemte seg for å skape funksjonelt og godt design som mannen i gata hadde råd til å kjøpe.
Altså, det betyr ikke at vi alle har mulighet til å kjøpe Arne Jacobsens ikoniske stol, «Egget», men vi finner helt klart igjen mye av den samme tankegangen i dag. Bare se på Rosendahl, for eksempel, som vi finner i hundretusener av norske hjem.
Enkelt og funksjonelt
Men hva kjennetegner egentlig designet som ble laget til folket? Jo, designerne kastet uhemmet krimskrams og jålete detaljer på båten. Rene linjer, enkelhet og funksjonalisme ble derimot stående på trygg grunn.
Vi ser at det enkle designet har en magisk effekt. Du blir ekstra oppmerksom på de små detaljene, som selvfølgelig ettertenksomt er tegnet inn. Og nettopp det gjør at designet blir ekstra interessant.
Levedyktig design
I tillegg til enkelt og funksjonelt design, viste de danske designerne stor respekt for materialene de jobber med, slik de også gjør i dag. De ville jobbe kun med materialer i høy kvalitet, som tre, lær, glass og porselen.
Kundene fortjener å ha glede av interiøret i all sin levetid, mente de. Det skulle til og med kunne leve gjennom generasjoner. Designet ble bygget rundt forbrukeren. Produktene skulle ikke bare være pene å se på – de skulle være både praktiske og holdbare.
Disse grunnleggende prinsippene står fjellstøtt den dag i dag.
Satsing mot riktig marked
Man skal ikke kimse av en god kremmer. For det at danskene er dyktige handelsmenn, var nemlig avgjørende for den store suksessen. De riktige folkene brukte de riktige ordene for å etablere dansk design på flere markeder.
Verken Arne Jacobsen eller de andre designere kunne stikke under stol at det var mektige USA som satte fart på bestillingene. Dansk design ble attraktivt for amerikanerne – og etter hvert spesielt etterspurt under begrepet «skandinavisk design».
Da, som nå, la de danske designerne flid i produktutviklingen. Det skulle være kvalitet i hvert ledd: fra form til valg av materiale og produksjon. Og til slutt skulle kunden føle at interiøret ga henne verdi. Kunne ikke det siste punktet hakes av, var det bare å gå baklengs tilbake til start. Derfor kan det også i dag ta flere år fra første pennestrek til du får ta vasen, serviset, figuren eller lampen med deg hjem.
Gamle skatter som aldri går av moten
Dansk design er tidløst. Det går verken inn eller ut av trendbildet, fordi det er hevet høyt over. De ikoniske designperlene er med oss til evig tid. Det bunnsolide, gjennomtenkte danske designet med vakre, rene linjer finner på naturlig vis en plass i hjemmet ditt – uansett stil.
Mange av produkt-designene blir enda mer populære for hver gang vi møter en ny vår. Nye design har også kommet til, men er støpt i samme form som grunnsteinene Georg Jensen og kompani la for 70 år siden.
Dansk design i Tilbords
Andersen tror på det ekstraordinære. På møbler og interiør som er skapt med hjertet. Med historie, lidenskap og kjærlighet til det gode håndverk – og som holder i både kvalitet og design. Ved å forene «fresh design» og «solid work» gjør de det enkelt å skape individuelle hjem med kant og karakter. Akkurat som de har gjort i mer enn 100 år.
Sjekk ut Andersens vakre design i eik
Arne Jacobsen var dansk arkitekt og designer. Han var en av funksjonalismens mest kjente formgivere, og en av de fremste nordiske fortolkere av den funksjonalistiske arkitektur. Han er mest kjent som møbeldesigner, men har også laget klokker, lamper, tekstiler, servise, bestikk – og mye mer.
Ta en nærmere kikk på verdenskjente Arne Jacobsens design
Eva Solo overfører eksklusiv dansk design til dagligdagse bruksgjenstander til boligen. Enkelthet, markante linjer og høy bruksverdi er fellesnevnere for produktene i kolleksjonen. Eva Solo har et bredt utvalg av redskaper til boligen som gjør at du kan omgi deg med god design overalt i hjemmet.
Sjekk ut variasjonen i produktene fra Eva Solo
Med en historie som strekker seg mer enn 100 år, representerer Georg Jensen unik håndverksmessig kvalitet og tidløst estetisk design som spenner fra små sølvvarer til klokker, smykker og produkter til hjemmet.
Ta en titt på Georg Jensens elegante design
Danmarks ledende glassprodusent Holmegaard ble etablert i 1825 med en visjon om at «ethvert hjem skulle ha et vakkert drikkeglass». Holmegaard har gjennom historien skapt en rekke designklassikere.
Nyt de fine linjene i designet fra Holmegaard
Hvert eneste nåtidige Kähler-design er en hyllest til Kählers unike historie og en feiring av et håndverk som er blitt bevart over tid. Samtidig er det også et formsterkt avtrykk av nåtiden. De keramiske designene blir nemlig laget for hånd på samme måte som for over 175 år siden.
Se de populære produktene fra Kähler
Kay Bojesen er ansett som et av de store designnavnene i Danmark, og hans kunsthåndverk er blant de mest etterspurte av dansk design. Han er best kjent for sine lekende, livsglade aper, gardister og andre tredyr, men hans store produksjon omfatter også smykker, bestikk, tekanner og sølvpokaler.
Sjekk ut alle figurene fra Kay Bojesen
Lyngby Porcelæn ble etablert i 1936 i Kgs. Lyngby og produserte porselen, vaser og annen brukskunst av høy kvalitet. Fabrikken stengte i 1969 men gjenoppstod i 2012 og står i dag bak relanseringen av ikonisk design som gjenskapes med største omhu og respekt for designarven.
Nyt Lyngby Porcelæns delikate design
Siden 1984 har Rosendahl vært forbundet med funksjonell og god design til en fornuftig pris. Rosendahl mener design skal brukes, nytes og være med på å gjøre hver eneste dag vakker. Og nettopp dette er tanken bak produktene.
Se nærmere på alle produktene fra Rosendahl
Siden 1775 har Royal Copenhagen vært ledende innenfor sin bransje, med dyp respekt ikke bare for sin egen historie, men også for det ypperste av håndverk. Royal Copenhagen er en høyt respektert merkevare, som evner fornying og innovasjon, kanskje best i klassen. Royal Copenhagen er dansk design og kvalitet på sitt beste, vårt kjære nabolands stolthet.
Sjekk ut servisene fra Royal Copenhagen
Steltons produkter har som formål å oppfylle kundenes behov og å være funksjonelle. De tror på enkelhet og skandinavisk minimalisme. Form og funksjon skal skape en syntese som understreker innovative og allsidige ideer med hensyn til konsept, design og materialer.
Ta en titt på Steltons minimalistiske og stilfulle design
Uyuni-lysene skaper den perfekte stemningen for hjemmet. Det forsiktige flimrende lyset fra batteridrevne lys skaper en varm, avslappende glød uten de skadelige kjemikaliene til et tradisjonelt vokslys.
Se led-lysene som har tatt Norge med storm