Nyhet! Siderglass som hever smaksopplevelsen
Smaken av friske, solmodne epler kommer til sin rett i de nye siderglassene fra Zwiesel Glas. Men hva kjennetegner egentlig et velegnet siderglass? Vi har tatt en prat med siderekspert Thor Oddvar Havn.
Norsk sider startet som et nisjeprodukt, men de siste årene har svært mange fått øynene opp for den eplebaserte drikken. Det skyldes både kvalitet og bruksområde, mener Havn.
– Eplene som vokser i Norden har spesielt god kvalitet på grunn av lange dager med mye dagslys som gir en lang og sakte modningsprosess. Dette gir unike produkter som passer til svært mye forskjellig mat.
Den tyske kvalitetsprodusenten Zwiesel Glas lanserer nå Boquet siderglass, som også egner seg til servering av andre friske og lette drikker.
Smalere åpning for smakens skyld
Solmodne epler, fruktighet og en herlig syrefriskhet. Dette er kvalitetene som avgjør hvilken form et best mulig siderglass bør ha, forteller Havn.
– Glasset bør ha en passelig stor klokke som åpner opp og frigjør aromaen – og en litt smalere åpning som samler den igjen.
Størrelsen på glasset har også betydning.
– Mesteparten av sider er musserende, og det krever at glasset ikke er for stort. Et smalere glass holder også bedre på den kjølige temperaturen, som er bra fordi sider som regel drikkes kaldt.
– Valg av glass har stor betydning
Til dem som måtte mene at et glass ikke har all verdens betydning for smaken, har sidereksperten følgende råd:
– Bare prøv selv! Den samme drikken i to forskjellige glass kan smake og lukte svært forskjellig, men man må prøve det selv for å forstå.
Havn forklarer at røde viner har en kompleksitet som krever større glass med bredere klokke. En ren og elegant sider er mindre kompleks, noe som er årsaken til at de krever sine dedikerte – og mindre – glass.
– Det er luft som frigjør aroma og smak. Størrelsen på glasset avgjør hvor mye luft drikken eksponeres for, og er derfor avgjørende for smaksopplevelsen.
Kan brukes til mer enn sider
Siderglass kan også benyttes til servering av annen type drikke som har tilsvarende egenskaper som sider, understreker Havn.
– Her er det fruktighet og syrefriskhet som avgjør. Trekker man paralleller til vinverdenen her, vil siderglass være egnet til for eksempel musserende viner og hvitviner med høy fruktighet.