Hopp til hovedinnholdet

Slik lager du et deilig grytebrød med sprø skorpe og saftig innmat

Det finnes ikke bedre brød enn grytebrød! Oppgrader helgefrokosten din med dette deilige sprø bondebrødet som du lager i støpejerngryten din.

 

 

Du trenger:

 • 500 g speltmel
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 1 ½ ts salt
 • 125 ml lyst øl
 • 1 ss eple- eller hvitvinseddik
 • Mel og øl til bearbeiding

 

Slik gjør du:

 1. Dagen før blander du sammen mel, gjær og salt i en bolle. Tilsett 200 ml lunkent vann, øl og eddik, og rør raskt rundt med en røreskje til blandingen er glatt (vær forsiktig, deigen er nokså flytende). Dekk til bollen med plastfolie og la deigen heve i romtemperatur i ca. 18 timer.
 2. Neste dag «folder» du den myke deigen på en melet arbeidsflate, det vil si, klapper den fra den ene siden til den andre og ovenfra og ned. Gjenta dette ca. 10–15 ganger.
 3. Stryk olje på den ene siden av et stykke plastfolie, og dekk deigen med den oljede foliesiden ned. La deigen heve i romtemperatur i 2 timer.
 4. Legg en støpejernsgryte med lokk på nederste rist i ovnen. Forvarm ovnen til 250 °C med over-/undervarme (gassmerke 5, varmluft anbefales ikke).
 5. Pensle den varme gryten med olje. Ta folien av deigen og skjær kryss i deigen med en skarp kniv, strø lett over med mel og legg den i støpejernsgryten.
 6. Dekk til gryten og la det steke i 25 minutter. Ta lokket av gryten og bak brødet ferdig på 220 °C (gassmerke 3–4) i 15–20 minutter.
 7. La deretter brødet avkjøles på en kjøkkenrist.

 

Oppskrift og bilder har vi får fra Le Creuset.

 

Velg butikk

Hent og betal i din lokale Tilbords-butikk 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider. Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Finn nærmeste butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.