Hopp til hovedinnholdet

Hjemmelaget is: Velg iskremmaskinen som passer deg

Å lage sin egen iskrem kan være en både smakfull, morsom og lærerik aktivitet. Her er en guide til deg som vil imponere med fløteis, sorbet, yoghurtis eller gelato fra eget kjøkken.

Visste du at nordmenn er blant dem i verden som spiser aller mest is? I 1950 spiste en gjennomsnittsnordmann omtrent en halvliter is i året. I dag er mengden økt til nærmere 11,5 liter! Heldigvis finnes det mange smaker og typer å nyte.

Her får du en oversikt over ulike typer iskremmaskiner, råd og vink om hva du bør tenke på som iskremkokk – og fordelene med å lage iskremen selv.

Ninja iskremmaskin

Slik velger du iskremmaskin

Veien til fløteis, sorbet og gelato er definitivt kortere med en iskremmaskin, og de siste årene er det kommet mange forskjellige maskiner på markedet. Å velge en maskin som passer deg, betyr å finne frem til en iskremmaskin med både design, størrelse og funksjonalitet som svarer til behovene dine – i tillegg til lommeboken.

Her er noen ting du bør tenke på:

Hvor stor kapasitet?

Mange iskremmaskiner har beholdere på 1–1,5 liter, men det finnes også maskiner med kapasitet på 2 liter eller mer. Å velge en ismaskin med kapasitet på ca. 1 liter kan være nok til en familiedessert, mens et større selskap eller iskremfest krever at du lager is i flere omganger og fryser ned.

Med eller uten kompressor?

Iskremmaskiner med kompressor både kjøler, rører og lager iskremen for deg, noe som både er lettvint og effektivt. Maskiner uten kompressor krever at du fryser bollen før bruk, men er til gjengjeld som regel mindre plasskrevende enn kompressormaskinene.

Sabor iskremmaskin

Hva slags funksjoner trenger du?

Mens enkelte ekstrafunksjoner havner i kategorien «kjekt å ha», kan andre virke nærmest umulige å klare seg uten – men behovene varierer selvsagt fra en iskremkokk til en annen. Her er noen funksjoner mange setter pris på:

  • Programmer: Noen maskiner tilbyr innstillinger som gjør det enkelt å variere mellom f.eks. iskrem, sorbet, italiensk gelato, frappe og milkshake.
  • Rørefunksjon: Sørger for at iskremen får silkemyk konsistens.
  • Etterkjøling: Holder isen kald i maskinen frem til du skal servere.

Hva med rengjøring, design og oppbevaring?

Noen iskremmaskiner har deler som tåler oppvaskmaskin, mens andre må vaskes opp for hånd. Noen iskremmaskiner er enkle å oppbevare i skapet, mens andre passer best på kjøkkenbenken. Noen veier mange kilo, noen er batteridrevet, noen har lekkert design, og noen har en skikkelig imponerende motor. Vår anbefaling er å se gjennom utvalget før du bestemmer deg.

På jakt etter en iskremmaskin? Her kan du se hele utvalget

Iskrem laget med iskremmaskin

4 fordeler med hjemmelaget is

Å lage sin egen is trenger ikke være vanskelig – særlig ikke med en iskremmaskin i hus. Selv om det er mange typer is tilgjengelig i dagligvarebutikken, er det også mange fordeler med å lage den selv.

1. Få isen som du ønsker den: Lag din favoritt, eller eksperimenter med nye smakskombinasjoner. Med hjemmelaget is kan du bruke naturlige ingredienser, og unngå kunstige tilsetningsstoffer om du ønsker det. Fersk fløte, ekte vanilje og friske bær er eksempler på ingredienser som gir et rikere smaksbilde.

2. Lag allergi- og diettvennlige desserter: Med full kontroll på ingrediensene, kan du lage for eksempel laktosefri, vegansk eller sukkerfri is.

3. Lag iskremen sammen: Å lage hjemmelaget is er en gøy og lærerik aktivitet du kan gjøre sammen med barn og/eller venner. Hva med å lage flere smaker som dere kan teste sammen? Fra basilikumsorbet til lakris-iskrem, valnøttis, limesorbet, eller is med smak av salt karamell og bacon ... mulighetene er mange!

4. Iskrem med mindre emballasje: Hjemmelaget is fører med seg mindre avfall sammenlignet med butikkjøpt. Om du ikke spiser opp all isen, anbefaler vi lufttette beholdere som kan brukes flere ganger.

Tips! Skal du tilsette nøtter, sjokolade eller bær i isen? Vent til iskremen nærmer seg ferdig. Da unngår du at bitene blir for harde eller synker til bunns.

Iskrem laget med iskremmaskin

Slik holder isen seg best i fryseren 

Rester av god is er hyggelig å spare til senere. For å bevare kvaliteten, anbefaler vi at du benytter lufttette beholdere (stål eller plast) med lokk – da hindrer du at isen tar til seg smak fra andre matvarer. 

Et annet tips er å legge litt plastfolie direkte på iskremen før du setter på lokket. Da holder isen seg god lenger, i tillegg til at du kan unngå etablering av iskrystaller som ødelegger smaksopplevelsen. 

Velg butikk

Hent og betal i din lokale Tilbords-butikk 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider. Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.