Tre tips til et praktisk (og lekkert!) skafferi

Spiskammers, matbod, skafferi ... Uansett hva du kaller det, er den praktiske løsningen igjen blitt en populær del av hjemmet. Her får du våre beste tips til hva du bør tenke på når du skal planlegge og innrede et skafferi.

 

Frem til 1950-tallet var et spiskammers en naturlig og selvfølgelig del av norske hjem. Spiskammeret lå som regel mot nordøst sånn at sommersolen ikke varmet opp veggene, og lufteventilen var plassert i skyggen. Etter som kjøleskap og høyskap tok over rollen for matoppbevaring, ble skafferi og spiskammers mindre vanlig.

 

Ny æra for skafferiet?

Trenden med å dyrke og produsere egen mat har vokst de siste årene. Flere dyrker spiselige vekster og urter i krukker, på balkongen, i drivhus og kjøkkenhage. Det er også blitt mer populært med kortreist og bærekraftig mat.

Med dette har behovet for bedre og smartere oppbevaring og lagring av mat også meldt seg. Flere ønsker seg nå igjen skafferi – også for å frigjøre plass på kjøkkenet.

 

Skafferiet kan romme alt du har syltet, hermetisert og fermentert, i tillegg til tørrvarer, rotgrønnsaker, kjøkkenmaskiner, servise og mye mer.

Her er tre tips til deg som planlegger skafferi eller spiskammers:

 

Tips 1: Ja til kjølig temperatur!

Skafferiet bør plasseres et sted som bidrar til at matvarene dine holder seg gode lenge. Det betyr kjølig temperatur, ideelt sett mellom fem og ti grader. Unngå et sted der solen varmer opp veggene midt på dagen. Helst bør rommet være helt uten vinduer, men sørg gjerne for en ventil som går ut i friluft – da unngår du at rommet begynner å lukte innestengt.

 

Rommet kan gjerne være i kjelleren, der det ofte er naturlig kjølig. Plasserer du skafferiet ved siden av kjøkkenet? Da bør du isolere dør og vegg slik at varmen ikke siver inn og ødelegger den kalde, fine tempen grønnsakene dine foretrekker.

 

 

Tips 2: Mange og gode hyller

Eldre spiskammers hadde ofte god plass med veggfaste hyller. Så sant du har plass til det, anbefaler vi å sette inn en eller flere åpne hyller fra gulv til tak. Det er ikke så farlig hvordan det ser ut – her er målet god og oversiktlig oppbevaring.

 

Når dette er på plass, kan du fylle hyllene med glass, lufttette beholdere, esker, flasker, bokser og hva du ellers måtte ha behov for. Kjøkkenmaskiner, store gryter og kjøkkenutstyr du kun har bruk for innimellom er også fine å ha i skafferiet.

 

 

Tips 3: Litt estetikk, takk?

Skafferiet er i første omgang et funksjonelt rom. Når det er sagt, er det selvsagt lov å tenke på estetikken i det hele også. For deg som planlegger et spiskammers eller matbod – kanskje som en del av en helt ny bolig – fra start, er dette en anledning til å tenke litt ekstra nøye gjennom behov, muligheter og oppbevaringsløsninger.

 

Noe av det som kan bidra til et skafferi som både er praktisk og lekkert kan være:

·       Bokser og beholdere fra samme serie

·       Gjennomsiktige glass og bokser til mat som tar seg ekstra godt ut

·       Knagger til oppheng av løk eller pølser

·       Merkelapper i et design du liker

·       Noen få skap med dør til det du vil gjemme litt bort

 

 

Velg butikk

Hent og betal i din lokale Tilbords-butikk 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider. Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Finn nærmeste butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.