Vedlikehold av kniver: 5 sylskarpe tips

Også den skarpeste kniven i skuffen trenger kjærlighet, og selv den dyreste kvalitetskniven kan bli sløv. Her er våre beste tips til deg som vil ta vare på knivene livet ut – og enda lenger.

Sløve kniver er sjelden å foretrekke. Heldigvis er det enkelt å holde kniven skarp! Med noen gode rutiner på plass er du langt på vei.

1. Vask kniven raskt og riktig

For å bevare knivens fortreffelighet, er det viktig å vaske den like etter bruk. Å la den bli liggende på benken, kan føre til at syre fra matrester lager både skjolder og rust på knivbladet.

Å sende kniven i oppvaskmaskinen kan slite på både knivsegg og håndtak. Årsaken til slitasjen er blant annet innholdet i oppvaskmiddelet, de høye temperaturene og mengden vann kniven blir utsatt for. De aller fleste kniver skal derfor vaskes for hånd, etterfulgt av grundig tørk med kjøkkenhåndkle.

2. Bruk kniven til det den skal brukes til

Et banalt enkelt råd, tenker du kanskje? Vel, vi har det med for en grunn. Det kan være fristende å bruke favorittkniven til det aller meste – inkludert åpning av emballasje og andre ting som kan få det til å gå kaldt nedover ryggen til en kniventusiast.

Knivene varer lengst og slites jevnere hvis de kun brukes til det de skal brukes til, og ved å bruke forskjellige kniver til forskjellige oppgaver. Knivene dine bør heller aldri benyttes til å dele opp frossen mat eller brukes på bein.

3. Velg riktig underlag

En god skjærefjøl eller et skjærebrett i tre eller egnet plastmateriale bidrar til at skjæring, kutting og hakking foregår på en måte som ikke går negativt ut over knivene dine – og som dermed bidrar til at de holder seg skarpe lengre. Unngå harde materialer som marmor og stein.

Tips: Mange skjærebrett/fjøler leveres også med sklisikkert underlag som sørger for at de ligger stabilt og trygt når du jobber.

4. Oppbevar kniven et egnet sted

Å slenge kniven i skuffen sammen med andre kjøkkenkniver, bestikk og kjøkkenredskaper, er en dårlig idé. Årsaken er todelt: 1. Når knivbladet ligger ubeskyttet, kan det gnisse borti andre kniver/redskaper og på den måten bli raskere sløvt eller til og med skadet. 2: Risikoen for å skade seg på de skarpe knivene seg blir større når de ligger løst i en skuff.

For enkel og trygg oppbevaring, anbefaler vi å bruke enten knivblokk eller magnetlist – så har du knivene for hånden når du trenger dem.

5. Bli venn med knivsliperen

Å holde kniven skarp er en viktig del av vedlikeholdet, og alle kniver trenger å slipes for å prestere like godt til enhver tid. Hos oss finner du knivslipere for alle typer kjøkkenkniver.

En god rutine er å bruke knivstål/slipestål hver gang du skal bruke kokkekniven, hvis du ønsker at den skal være like skjerpet og klar som deg. Kanskje du har sett TV-kokker og andre proffer håndtere knivstål i raskt tempo? Det er viktig å understreke at kniven holdes like skarp ved å gjøre operasjonen rolig og kontrollert. Tryggere er det også!

Her kan du utforske hele utvalget av kjøkkenkniver og tilbehør

Velg butikk

Hent og betal i din lokale Tilbords-butikk 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider. Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Finn nærmeste butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.