Stelton Brus: Slik bevarer du boblene
Den elegante kullsyremaskinen Brus fra Stelton tar seg godt ut på kjøkkenbenken, og gir enkel tilgang til smakfulle bobler – dag etter dag. Her finner du våre beste tips for bruk og vedlikehold!
Fordelene med egen kullsyremaskin er flere: Å nyte brusende, friskt mineralvann uten å måtte dra på tunge flasker fra butikken, for eksempel. Eller å kunne fylle flaske etter flaske med smakfulle bobler, samtidig som du sparer miljøet for unødvendig bruk av plast.
Brus-designer Søren Refsgaard er opptatt av å skape produkter som passer inn i folks hverdagsliv:
– Mine design skal ha en iboende vennlighet, med form og funksjon som oppmuntrer folk til å bruke dem i hverdagen.
Med god og riktig behandling av kullsyremaskinen, sørger du for boblende friskhet i år etter år – både til hverdag og fest. Her er fem tips til deg som er glad i boblende glede!
1. Gi boblene en god start
Ny maskin, eller på tide med nye bobler? Da er det første du må gjøre å sette inn en ny kullsyrepatron. Her er det heldigvis ikke behov for kraftanstrengelser. Det eneste du trenger å gjøre er å løfte opp kullsyremaskinen, sette en ny patron inn i kammeret på undersiden, og feste den ved å dreie patronen lett i klokkeretning.
Brus er også kompatibel med kullsyresylinder fra Sodastream.
2. Fyll kaldt – og akkurat passe
Kaldt vann (5°C) gir best – og mest – bobler. Årsaken er at varmere vann gjør det vanskeligere for CO2 (altså boblene) å binde seg til vannet.
På flasken som følger med maskinen er det to linjer som viser hvor mye vann du skal fylle på, og som det er viktig at du holder deg innenfor. Å overfylle flasken kan nemlig gi lekkasje, i tillegg til at det kan skade maskinen.
Skyll alltid flasken med rent vann før du fyller på nytt.
3. Velg boblenivå etter smak
Et snev av perler eller full brus? Det er opp til deg. Du kan nemlig enkelt tilpasse kullsyrenivået ved å vri og holde kullsyreknappen:
- Hold 3–4 skunder for lett perlende vann
- Hold 5–6 sekunder for moderat boblevann
- For kraftig perlende vann – hold til du hører en suselyd
Det er viktig å merke seg at nivået av kullsyre også henger sammen med hvor mye som er igjen i kullsyrepatronen din. Nærmer den seg tom, vil det ta litt lenger tid enn vanlig for å oppnå det boblenivået du ønsker.
En annen anbefaling er å alltid bruke maskinens manuelle trykkfrigjøring før du fjerner flasken – da forlenger du levetiden til kullsyrepatronen.
4. Vask skånsomt og riktig
Flasken: Vaskes for hånd (maks 40°C) med mildt vaskemiddel, og skylles godt. Bruk flaskebørste for å rengjøre innsiden av flasken. Tomme flasker bør oppbevares uten kork for å unngå fuktighet inne i flasken.
Kullsyremaskinen: Bruk en fuktig mikrofiberklut når du skal rengjøre Brus-maskinen din. Et mildt vaskemiddel kan brukes om nødvendig.
5. Varier smakene i det uendelige
Kaldt mineralvann er en evig klassiker, men med en kullsyremaskin er veien også kort til å lage boblende leskedrikker med smak. Du kan bruke konsentrat/sirup spesialutviklet for kullsyremaskiner, tilsette saft/juice, eller benytte naturlige ingredienser.
Limonade: Del 2 stk. sitroner i båter og mos dem i en bolle sammen med 1 dl sukker (eller mindre om du ønsker). Tilsett 5 dl vann og la det stå i kjøleskapet 1-2 timer, før du siler det og tilsetter kullsyrevann etter smak. Kan varieres med å tilsette urter som mynte eller rosmarin.
Ingefærbrus: Skrell 100 g ingefær og skjær i skiver. Kok opp 5 dl vann, 2,5 dl sukker og ingefæren, la koke til det tykner (omtrent 45 min). Bland ingefærsirup med ønsket mengde kullsyrevann og server med isbiter.
PS! Vask flasken ekstra grundig hvis det har vært sukkerholdig vann i den, så unngår du at sukkeret bobler opp i maskinen neste gang du skal bruke den!