Rengjøringsguide: Slik tar du vare på vaffeljernet
Et rent vaffeljern gir jevnere steking, bedre smak og lengre levetid. Her er våre beste tips til enkel rengjøring underveis og etter bruk.
En nordmann elsker sitt vaffelhjerte – med smør og brunost, syltetøy og rømme, eller klassikeren «pølse i vaffel». Med noen enkle rutiner holder du vaffeljernet i god stand, sånn at det kan levere nystekte vafler akkurat når du vil.
Skittent vaffeljern i skapet? Prøv en «vaskevaffel»
Et vaffeljern med svidde rester og gammelt fett kan fremstå lite appetittvekkende når du er klar for en nystekt vaffel. Har det blitt slurvet med vasken én gang for mye, kan løsningen være en såkalt vaskevaffel som trekker ut fett og smuler fra belegget.
Slik lager du vaskevaffel:
- Bland vann, mel og en liten klype salt til en tynn røre.
- Hell røren i vaffeljernet og stek den som en vanlig vaffel.
- Kast vaskevaffelen når den er ferdig.
Slik rengjør du vaffeljernet etter bruk
- Trekk ut støpselet og la vaffeljernet avkjøle seg litt – restene løsner ofte lettere når det fortsatt er lunkent.
- Børst bort smuler og fett med en tørr klut eller bakepensel. Tørk deretter over stekeplatene og utsiden med en lett fuktet klut.
- Tørk godt og oppbevar jernet tørt og rent.
Fastbrente rester?
Dersom røre eller fett har satt seg fast, kan du legge et fuktig papirhåndkle i det lunkne jernet og lukke igjen lokket. Da vil dampen bidra til å løsne restene. En annen mulighet, er å bruke en skånsom skrubbeklut som fjernet fett uten å ripe belegget.
Viktig å huske på:
- Bruk aldri stålull og metallredskaper som kan ødelegge belegget i vaffeljernet.
- Unngå oppvaskmiddel og annen såpe, da dette kan gi vaflene bismak.
- Senk aldri hele vaffeljernet i vann, og ikke bruk oppvaskmaskin.
- Litt stekefett er bra, men for mye smør eller olje kan brenne seg fast.
Ved å gjøre rengjøring til en enkel rutine, er veien kort til neste vaffelkos – enten du får uventet besøk, eller bare har lyst på noe godt til kaffen.
På utkikk etter et nytt vaffeljern? Se alle våre vaffeljern her