Hopp til hovedinnholdet

Slik holder du trefjølen fin – i år etter år

Et skjærebrett av tre, eller trefjøl, er et både vakkert og hygienisk valg til matlagingen. Tre er også et svært holdbart materiale – særlig hvis du tar godt vare på det.

Skjærebrett i tre er et godt valg på mange måter. Blant annet er en trefjøl skånsom mot knivene dine, den tar seg godt ut på kjøkkenbenken – og gjennom å gi dem litt oppmerksomhet, kan en trefjøl også være en fast følgesvenn på kjøkkenet i år etter år.

Pleie av trefjøler trenger verken være avansert eller tidkrevende. Alt som skal til er litt beskyttende olje, gode rengjøringsrutiner og et par vedlikeholdstriks.

Og du? Mange av rådene under gjelder også for kjøkkenredskaper i tre.

Trefjøler fra Aida

Når trefjølen er ny og ubrukt

På samme måte som du impregnerer nye sko, trenger også nye trefjøler en grunnleggende beskyttelse fra start. Å sette inn fjølen med parafinolje/skjærebrettolje hindrer fukt, skitt og bakterier fra å trenge inn i det porøse treet.

Hvordan olje trefjøl: Smør olje på begge sider og alle kanter, og la det stå over natten. Gjenta det samme dagen etter, så er resultatet et godt beskyttet skjærebrett.

Når du skal rengjøre trefjølen

Tommelfingerregelen når det kommer til rengjøring av skjærebrett i tre, er håndvask.

Hvordan vaske trefjøl: Til daglig rengjøring er det beste å fukte en klut eller husholdningspapir med varmt vann og mild oppvasksåpe, for så å skrubbe brettet rent.

Til dager der det trengs en grundigere rengjøring, er rådene som følger:

  • Desinfeksjon: Spray på eddikblanding (blandingsforhold 1:10 med vann) og tørk av. Noen sverger også til å gni inn brettet med sitronsaft, eller en kombinasjon av salt og sitron.
  • Fjerne vond lukt: Her er tipset å strø over litt natron og gni over med en fuktig klut. Skyll av etter noen minutter.
  • Vanskelige flekker: Påfør grovsalt og noen dråper vann, og skrubb med oppvaskklut eller husholdningspapir. Ekstra tøffe flekker kan pusses forsiktig med finmasket sandpapir.

Når du er ferdig med rengjøringen, er det tørking og tørr oppbevaring som gjelder. Unngå et oppbevaringssted i nærheten av ovnen eller andre varme steder. Høy temperatur kan nemlig føre til at treet sveller og mister formen.

Kjøkkenredskaper i tre oppbevart i krukke

Når du skal friske opp trefjølen

Tre er et levende materiale. Det kan både svulme og krympe, og må derfor holdes oljet for å unngå at det tørker ut, sprekker, fliser seg eller blir skjevt. Det gjøres ved å påføre olje når du ser en tørr flekk. En gang iblant – eller hvis du oppdager større tørre områder, er anbefalingen å gjenta grunnbehandlingen med olje som beskrevet over.

Er du på utkikk etter en ny skjærefjøl? Utforsk utvalget vårt av skjærebrett og finn dine favoritter

Velg butikk

Hent og betal i din lokale Tilbords-butikk 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider. Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.