Plastforsøpling
Vi støtter Naturvernforbundet og deres viktig arbeid for å ta vare på naturen og å redusere plastforsøplingen.
Naturvernforbundet er Norges eldste og største miljø- og naturvernorganisasjon. Naturvernforbundet jobber med miljø- og naturvern, men spesielt med områdene naturvern, klima, energi, samferdsel og miljøvennlig hverdag.
Hva er problemet med plast?
Det som er bra med plasten er også problemet: Den er laga for å være solid og varer lenge, men har derfor svært lang nedbrytningstid og dette er særlig et problem når den havner på avveie i naturen.
Mikroplast
Hver dag skylles 22 000 tonn plast ut i verdenshavene. Denne plasten forsvinner ikke. Den slites derimot ned til mindre og mindre partikler, som til slutt blir små plastpartikler, mikroplasten, som fisk og andre organismer i havet tror er mat.
Naturvernforbundet jobber bredt
Naturvernforbundet jobber med politisk påvirkning, har ryddedugnader rundt om i hele landet og de har flere prosjekter og kampanjer knytta til plast. De jobber for å redusere unødvendig plastforbruk og rydder plasten som er havna på avveie.
Ryddedugnadene
Naturvernforbundet har i mange tiår arrangert ryddedugnader i hele Norge og hvert år bidrar hundrevis av ildsjeler med å rydde flere tonn søppel, mest plast, fra naturen.
De har laga en ryddeguide for hvordan gjennomføre en god ryddeaksjon. Ryddeguiden er ment for deres egne frivillige og lokallag, og alle andre interesserte som de informerer via sosiale medier. Les mer om dette her.
En guide til hvordan spore kilder
Dersom vi skal klare å stoppe plastforsøplingen i naturen, må vi kjenne til hvilken plast det er som havner på avveie.
Naturvernforbundet har laget en guide til hvordan vi kan finne ut hva plasten er og hvor den kommer fra.
I Naturvernforbundets Facebook-gruppe «2 minutters strandrydding» deler folk i hele landet erfaringene fra sine funn.
Barna og uteområdene
Naturvernforbundet jobber for å redusere plast og miljøgifter i barnehager.
Naturvernforbundet jobber for å redusere mengden plast og miljøgifter i barns lekeområder, miljøfarlig plastgranulat i kunstgressbaner og på idrettsplasser.
Emballasje og éngangsplast
Naturvernforbundet jobber for forbudet mot engangsartikler av plast og at vi reduserer bruken av unødvendig plastemballasje.
De har jobbet med en rapport som har undersøkt forholdet mellom matsvinn og bruk av emballasje i Europa.
Plastfrie kommuner
Rydding og riktig avfallshåndtering er viktig, men for at dette virkelig skal kunne gå bra trengs systemendring. Derfor jobber Naturvernforbundet for å redusere plastbruken i hele samfunnet.
Kommunene kan spille en viktig rolle og mange av dem gjør allerede det. I prosjektet plastfrie kommuner jobber de med de forebyggende tiltakene, ikke bare oppryddingen av plasten som allerede har havnet på avveie.
Les mer om Naturvernforbundet og deres arbeid på naturvernforbundet.no
Tilbake