Hopp til hovedinnholdet

Slik skaper du 17. mai-stemning hjemme

Hvordan feire 17. mai når gatene er tomme og iskiosken stengt? La ikke pandemien legge for stor demper på stemningen. Ta med deg disse tipsene og skap tidenes 17. mai-feiring – hjemme hos deg.


 

Covid-19 kan hindre deg fra å gå på konserter og reise utenlands, men nasjonalfølelsen får den ikke tukle med. Hold på tradisjonene – stryk bunadskjorte, spis is og syng nasjonalsangen. Og ikke minst, veiv med flagget og rop «hurra».

 

17. mai er fortsatt 17. mai.

 


 


Inviter til et festmåltid

 

Finn frem linduk, linservietter og finserviset. La bordet bugne av hjemmelagde matretter og legg presisjon i presentasjonen. Dekk et delikat bord som står i sømmelig stil med den store festdagen.

 

Men ingen fest uten gjester, vel? Nå er det lov å invitere inntil 5 venner eller familiemedlemmer – og flere, dersom de hører til samme husstand. Ønsk dem velkommen med stort smil, bobler i glasset og lykkeønskninger for dagen.

 

Dersom du er litt usikker på hvilke råd og regler som gjelder akkurat nå, sjekk regjeringens oversikt over nasjonale tiltak – og stikk i tillegg innom hjemkommunens korona-side. Så er det bare å finne frem telefonen og invitere til 17. mai-fest.

 

 


17. mai-stemning på 1-2-3

 

Hva er det første du tenker på når 17. mai nevnes? Hvis deler av svaret er «høytidelig stemning, 17. mai-tog og korpsmusikk», er det nettopp disse elementene du må dra inn i din lille, storslåtte feiring. (At du allerede har fylt opp fryseren med is, tar vi for gitt.)

 

1. Dekk til høytidelig stemning

 

For å få den høytidelige 17. mai-stemningen på plass, må du først og fremst sette flagg og bjørkeris i vaser – både ute og inne.

 

Deretter: Stryk duk og tøyservietter, og dekk bordet med ditt fineste bestikk og servise. Har du sølvtøy i skuffene, er du pålagt å hente det frem. Bak en lekker kake, server cupcakes på etasjefat og sett sammen en majestetisk blomsterbukett. Gjør ditt for at bordet skal nå nye høyder på smakfullt vis. Det er nemlig ditt øye for detaljer som gjør helheten formidabel – og en 17. mai verdig.

 

Kunne du tenkt deg å droppe tøyservietter og heller pynte med servietter av papir? Da må du sikte høyere enn den enkleste varianten. Lær å brette servietter som imponerer

 


2. Spill korpsmusikk

 

Lag ei 17. mai-spilleliste som gir dere følelsen av å se barnetoget marsjere forbi. Du trenger ikke nødvendigvis fylle hele lista med korpsmusikk, men velg sanger som gir deg 17. mai-stemning.

 

For å hjelpe deg å komme i gang, her er 6 tips:

  • Ja, vi elsker dette landet
  • Norge i rødt, hvitt og blått
  • Vi ere en nasjon vi med
  • 17. mai er vi så glad i
  • Kom mai, du skjønne milde
  • Mellom bakkar og berg

 

 


3. Lag 17. mai-stemning i gata

 

Hva er 17. mai uten et 17. mai-tog? Det trenger ikke være langt. Ta med de 5 gjestene på en runde rundt huset eller gjennom gata. Rop hurra og vink til naboene. Har du fortsatt blokkfløyta fra 5. klasse, eller andre instrumenter i hus? Spill opp – og marsjer!

 

Har du barn selv, eller barn på besøk? Da må 17. mai-leker inn på programmet. Arranger potet- og sekkeløp, kast ball på stablede bokser og la barna leke iskiosk. Det er, tross alt, barnas dag.
 


Syng nasjonalsangen sammen med hele Norge

 

Når klokka nærmer seg 12, må dere huske oppfordringen fra kultur- og likestillingsminister Abid Raja. Reis dere, kjenn på fellesskapet og syng nasjonalsangen.

 

– Fra leiligheter, fjelltopper, balkonger, hus og hager håper jeg at folk reiser seg og synger med den stemmen de har. Jeg vet at den felles nasjonalsangen ble en god og sterk opplevelse for mange i fjor, og jeg tror at vi denne våren trenger følelsen av fellesskap og samhørighet enda mer, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja. (Kilde: regjeringen.no)

 

Gir dere alt – og synger alle de 8 versene? Her er teksten til «Ja, vi elsker dette landet»

 


Fant du inspirasjon til 17. mai-feiringen? På bildene har vi dekket med dette.

 

 

Velg butikk

Hent og betal i din lokale Tilbords-butikk 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider. Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Finn nærmeste butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.