Knivskarp inspirasjon fra «Kokkeskolen»
Følger du med på «Kokkeskolen» med Truls og Hellstrøm på TV2? På sin vei for å lære matlaging, er de tolv kjendisene avhengige av godt verktøy. I denne artikkelen får du vite mer om knivene som benyttes i programmet.
I den andre sesongen av «Kokkeskolen» med den folkekjære duoen Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm, samles tolv lærevillige kjendiselever for å kjempe om tittelen «Kokkeskolens stjerneelev». På veien venter skoletimer, dramatikk og mye latter.
Når mat skal deles
– Matlaging handler om å dele opplevelser, sier stjernekokk og Kokkeskole-rektor Hellstrøm i programmets intro. Men delingen av råvarene er også essensiell for deltakerne, som må kutte, skjære og hakke seg fram til gode resultater. Og da trengs det gode kniver!
Kvalitetsleverandøren Global sørger for at Anette Hoff, Robert Stoltenberg, Vita Mashadi og de andre kjendiselevene har det beste og skarpeste utgangspunktet når de skal vise hva de kan.
Under kan du lese mer om noen av de ulike knivene som benyttes i «Kokkeskolen».
Fem favoritter på kjøkkenet
Den klassiske: Kokkekniven G-2 (20 cm) er uten tvil Globals mest populære. Den allsidige knivmodellen så dagens lys allerede i 1985, og har siden den gang vært elsket og brukt av kokker verden over. Her kan du enkelt arbeide med store kjøttstykker og rotgrønnsaker, og ellers skjære, hakke og terne de fleste råvarer.
Den effektive: Grønnsakskniven GS-5 (14 cm) har et nesten rektangulært knivblad, noe som gjør at du kan skjære helt gjennom råvaren uten å skyve eller dra. Det gjør den effektiv og perfekt når du vil ha god kontroll ved f.eks. intensiv hakking eller når du vil unngå å skjære inn i roten på en løk eller rotgrønnsak.
Den fleksible: Universalkniven GS-11 (15 cm) har et fleksibelt og relativt smalt blad. Det gjør den særlig nyttig når du for eksempel skal filetere fisk, der det fleksible knivbladet gjør at du lettere kommer til under skinnet og rundt beina. Den er også praktisk ved renskjæring av kjøtt og fjærkre.
Den familievennlige: Den spisse universalkniven GS-1 er en kokkekniv i mindre modell som med fordel kan benyttes til å hakke, skjære eller terne mindre råvarer. Det korte knivbladet gjør at den også egner seg for barn som skal hjelpe til på kjøkkenet.
Den nøyaktige: Rotkniven GS-38 Classic (9 cm) er den minste kniven på kjøkkenet. Den egner seg spesielt godt når du skal skrelle frukt og grønnsaker, eller til annet arbeid som krever presisjon.
Slik holder du kniven skarp
En fabrikkny Global-kniv er ekstremt skarp, klar for å levere når du skal ta matlagingen til nye høyder på kjøkkenet. Her er noen tips til deg som vil passe på at den fortsetter å prestere på samme knivskarpe nivå:
- Vask kniven for hånd umiddelbart etter bruk
- Bruk skjærebrett av tre, plast eller sukkerrør
- Bruk baksiden av knivbladet når du skraper av skjærebrettet
- Unngå oppbevaring i skuff – velg knivblokk, magnetlist eller et knivetui
- Bruk slipestål eller våtsliper en gang i måneden for å holde den ved like
På jakt etter den perfekte knivmappe? Global sin egen knivveske i nylon er å anbefale hvis du ønsker et trygt og hendig sted å oppbevare knivene dine. Den har plass til syv kniver med bladlengde på inntil 22 cm.
Se hele utvalget av knivblokker
Made in Japan
Kombinasjonen av slitesterkt stål, unikt design og ekstremt skarp egg, bidro til at den japanske Global-kniven ble populær hos profesjonelle kokker helt fra starten i 1985. I dag er Global et av verdens mest populære knivmerker, også hos hobbykokker – og som 40-åring fortsetter selskapet å levere nye og innovative modeller.