Mummikoppen: Fylt med historier, følelser – og kaffe

Mange samler på dem, noen har sin absolutte favoritt, og de virker til å være mer populære enn noen gang: Bli med inn i mummikoppenes vidunderlige verden!

Koppene fra Moomin Arabia, dekorert med Mummitrollet, Snorkfrøken, Sniff, Hufsa og mange flere, er folkeeie i Finland – og er også blitt svært populære samlerobjekter for norske Mummi-entusiaster.

Lansert i 1990

Historien om mummikoppene startet i 1989, da den finske keramikeren og illustratøren Tove Slotte illustrerte de aller første koppene basert på Tove Janssons originale illustrasjoner. 

I en minidokumentar laget av Moomin, beskriver Slotte hvordan det var å presentere første kolleksjonen for navnesøsteren:

– Tove Jansson hadde vært mitt idol siden jeg var barn, så jeg var veldig nervøs for å vise henne produktene. Men hun var ikke kritisk i det hele tatt. Hun var rolig, avslappet og veldig, veldig snill. 

Tove Jansson (1914–2001) fikk utgitt de første fortellingene om Mummidalen i 1945, og det første barneserviset ble lansert allerede i 1956.

Over 130 unike kopper

Siden starten har det blitt mange, mange kopper og fat med motiver fra Mummidalen. I dag finnes det flere enn 130 forskjellige kopper, og listen vokser hvert år. 

Tove Janssons illustrasjoner er alltid utgangspunktet for nye Mummi-design, mens bakgrunnen og fargene legges til. Hvert design må godkjennes av selskapet Moomin Characters, som arbeider med å ivareta kvalitet og opphavsrett for Janssons illustrasjoner. 

Selve koppen er tegnet av en annen kjent finne, nemlig designeren Kaj Franck (1911–1989), som en del av hans kjente servise Teema fra Iittala. 

Visste du at ...?

  • Tove Jansson likte koppene så godt at hun og samboeren Tuullikki brukte dem i hytta på øya Klovharun
  • Prosessen fra oppstart til ferdig mummikopp kan ta 1,5–2 år
  • Den mest populære koppen er den rosa med navnet ‘Kjærlighet’, som har vært i produksjon siden 1996
  • Koppene er laget av holdbart vitroporselen som tåler oppvaskmaskin, mikrobølgeovn og kan til og med fryses
  • Tove Janssons bursdag 9. august kalles for Mummidagen

Se hele utvalget av Mummikopper hos Tilbords

Hvorfor er koppene så populære?

Finske Salla Korvanen skrev masteroppgave om temaet, og i et intervju med Moomin forteller hun om de tre viktigste årsaken til at folk knytter så sterke følelser til koppene:

1. Historier og minner

Personene Korvanen intervjuet følte at koppene passer til deres egne liv og historier, og at de henter frem nostalgiske minner.

2. Dypere mening

En mummikopp er mer enn en kopp – de representerer historier og verdier som mange kjenner seg igjen i, og som de ønsker å være en del av.  

3. Sosial samtalestarter

Istedenfor å la samlingen støve ned i et skap, brukes koppene til å servere kaffe til venner. Å la noen velge den koppen de ønsker, kan også være en samtalestarter. 

I tillegg til årsakene Korvanen omtaler, kommer mange av koppene i et begrenset opplag. Disse spesialkoppene er designet for en spesiell anledning, og blir ofte svært godt tatt imot av både samlere og andre.

Nytt designteam

Tove Slotte pensjonerte seg i 2022, men Mummi-fans vil fortsatt kunne glede seg over designet hennes i noen år til, ettersom designet som regel er klart noen år før de lanseres. 

Og selv ikke da er det slutt for favorittkoppene fra Moomin Arabia; desginer Annika Tickle og illustratør Parvati Pillai er nemlig allerede plukket ut for å videreføre Mummidalens fortellinger på porselen. 

3 utvalgte kopper

Tove Slottes favoritt

Til Moomin har illustratør Slotte uttalt at Misabel-koppen (eller Misa, som hun kalles på norsk), var den hun likte best å illustrere. Her er litt av historien bak: Misa eier en hund, Ynk, som hun deler hemmeligheter med, men som Snorkfrøken til slutt finner ut av. Misa er nedstemt og tar seg nær av ingenting, men med Snorkfrøkens hjelp finner hun livsgleden.

En klassisk historie

Den fargerike koppen «Vennskap» fra 2018 er uten Mummifamilien, men tatt fra handlingen i bildebokklassieren «Hvem skal trøste Knøttet?» fra 1960 – en rørende fortelling varme, vennskap og trøst. Det sjenerte Knøttet tør ikke snakke med noen. Han observerer at andre har det morsomt, helt til han finner en flaskepost der noen ber om hjelp.

Mummidalens ABC

Moomin Arabia sin ABC-kolleksjon er også designet av Tove Slotte og basert på originale tegninger av Tove Jansson. Her er målet å oppmuntre oss til å lage nye og meningsfulle ord, og spre gleden ved å lese og skrive. Hvert år lanseres et antall nye bokstavkopper, som til slutt vil danne hele alfabetet.

Velg butikk

Hent og betal i din lokale Tilbords-butikk 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider. Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Finn nærmeste butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.