Hopp til hovedinnholdet

Hold knivene dine skarpe med riktig vedlikehold!

En guide til vedlikehold av kniver – for å forlenge levetiden.

Vi anbefaler å se denne filmen for å lære den beste måten å vedlikeholde knivene dine på!

 

Skjerpestål

Skjerpestål brukes til det daglige vedlikeholdet av knivene. Dette er enkelt å gjennomføre med at du holder kniven inntil skjerpestålet i en 45 graders vinkel og drar deretter kniven fra deg. Dra så fra bunn til spiss mellom 3 til 4 ganger. Bytt side, og gjenta prosessen.
Dette kan du gjøre både før og etter bruk av kniven.

Keramisk slipestein 

Med keramisk slipestein kan du få knivene dine sylskarpe. Bruker du slipestein riktig, kan du oppnå en nøyaktighet som selv de kresne setter pris på. 

En slipestein har to sider – en grov og en glattere side. 
Blå side – denne siden er grovere og brukes til å slipe og fikse kniveggen.
Lyseblå side – denne siden glatter ut og polerer bladet. 

4 huskeregler til slipingen: 

  1. Fuktighet. Legg steinen i vann til boblene stopper. Det tar rundt 5 minutter. Husk å holde steinen fuktig under bruk.
  2. Slip i sirkler. Start med den blå siden og hold kniven i en 45 graders vinkel. Dra kniven over slipesteinen i sirkulære bevegelser og gjør dette mellom 3 til 5 ganger. Gjenta så på den andre siden.
  3. Polering. Bytt til lyseblå side og gjenta prosessen på ny for et godt sluttresultat.
  4. Skyll og tørk. Avslutt alltid med å både skylle kniven og steinen. Husk deretter å tørke godt.

SharpFix

SharpFix knivsliper er et knivslipesystem med fjærbelastede diamant- og keramiske staver. Den tilpasser seg automatisk knivens form. Velg om du skal slipe med 30 grader eller 40 grader. 30 grader bruker du til japanske kniver, slik som Sekiryu, mens 40 grader bruker du til litt tykkere kniver av europeisk standard.
Denne knivsliperen er enkel å bruke både for nybegynnere og proffe kokker. Et godt valg når du skal kjøpe knivsliper, og er anbefalt av De Norske Kokkelandslagene, 

Kun to steg unna skarp kniv: 

  1. Begynn med diamantbladet. Her sager du kniven gjennom fra spiss til bunn, før du drar den gjennom begge veier. 
  2. Avslutt med de keramiske stavene. Sag gjennom her også før du drar kniven over begge veier.

Slik vasker du knivene riktig

  1. Vask for hånd
    Det kan være fristende å legge knivene i oppvaskmaskinen. Noen oppgir at kniver tåler oppvaskmaskin, men det er alltid anbefalt å vaske for hånd. Bruk lunkent vann, en myk svamp og mildt oppvaskmiddel. Dette hindrer skader på kniveggen og rustdannelse.
  2. Tørk umiddelbart
    Tørk kniven med en myk klut rett etter vask. De skal aldri ligge våte, da det kan føre til rust og misfarging.
  3. Oppbevaring
    Visste du at kniver blir sløvere hvis de kommer i kontakt med andre redskaper, spesielt annet stål? 
    Derfor anbefales det å oppbevare knivene i en knivblokk, på en magnetlist eller med knivtrekk. På den måten beskytter man kniveggen fra slitasje. 

 

 

Velg butikk

Hent og betal i din lokale Tilbords-butikk 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider. Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.