Hopp til hovedinnholdet

Stålgryter og stålpanner: Bruk og vedlikehold

Stålgryter og -panner har mange gode kvaliteter. Med riktig bruk og vedlikehold kan du sørge for at de varer både lenge og vel.

I denne artikkelen finner du råd og tips som gjelder bruk og vedlikehold av gryter/kjeler og panner i rustfritt stål og karbonstål.

Ser du etter tips for bruk og vedlikehold av støpejern, finner du mer om det her. 

Stålgryter og stålpanner fra Eva Trio

Hva er fordelene med panner og gryter i stål?

Rustfritt stål har flere fordeler når det kommer til matlaging. Det leder varme godt, og egner seg derfor veldig bra til å koke opp vann, men også bruning, steking og andre matlagingsteknikker. Materialet er både allsidig og slitesterkt, og derfor også svært populært. 

Hvilke typer stekepanner og gryter i stål finnes?

I all hovedsak skiller vi mellom tre typer når det kommer stålgryter og -panner:

Rustfritt stål, uten belegg: Tåler høy varme og alle typer redskaper, men krever litt ekstra smør/matfett for å unngå fastbrenning. 

Rustfritt stål med non-stick belegg: Godt egnet for mat som har lett for å brenne seg fast, men tåler dårligere høye temperaturer. 

Karbonstål: Tåler høy varme og alle typer redskaper, fordeler varme jevnt og effektivt. Krever bruk over tid for å bygge opp overflatelag som gjør at maten ikke setter seg fast. 

Hvordan brukes en stekepanne i stål?

Dersom det er første gang du introduserer kjøkkenet for en rustfri stekepanne, kan du oppleve at maten setter seg fast. For å lykkes med panner uten belegg trengs nemlig to ting: matfett og temperaturkontroll. Bruk nok smør eller olje, og brun maten effektivt uten å sette platen på maks. 

Hva brukes stålgryter til?

Tommelfingerregelen er at kjeler uten belegg passer særlig godt til mat som skal koke eller dampe i vann, som grønnsaker, pasta og ris. Kjeler med tykkere bunn og/eller belegg, er velegnet til melkeholdig mat og andre råvarer som lett setter seg fast. 

Steke egg i stålpanne

Hvordan brenner man inn en ny stekepanne i karbonstål?

Panner i karbonstål må brennes inn for å forbedre sine stekeegenskaper. Det er en enkel prosess der du dekker bunnen med matolje og varmer opp gradvis til oljen begynner å ryke (husk god ventilasjon!) Bunnen skal bli litt brun. Etterpå heller du ut oljen og tørker med kjøkkenpapir eller kjøkkenhåndkle. Pannen er nå klar for bruk.

Det er verdt å merke seg at noen produkter er ferdig innbrent når du kjøper dem – sjekk hva som gjelder for ditt produkt. 

5 råd for vedlikehold av gryter/kjeler og panner i stål

Med noen enkle rutiner kan du sørge for at produktet ditt holder seg fint og funksjonelt i mange år. Vi har samlet våre beste tips under. Finner du ikke svar på det du lurer på her, er du selvsagt også velkommen til å kontakte oss

1. Unngå temperatursjokk

Selv om kjeler og panner i stål tåler mye, er sjokkbehandling med høy varme aldri å anbefale. «Boost-funksjonen» på induksjonstoppen er perfekt for kjeler uten belegg, men kun når du skal koke vann. For alle andre prosesser på kjøkkenet bør du starte med lav varme og skru opp temperaturen gradvis.

Samme råd gjelder også når du er ferdig å lage mat: Unngå å sette glovarme gryter og panner i kaldt vann, vent til å skylle og vaske til materialet er avkjølt. 

Hva kan skje? Raske temperatursvingninger kan blant annet føre til ødelagte non-stick belegg, bøyde gryter/panner, og misfarging/regnbuefarger.

2. Vær varsom med syre

Verken karbonstål eller rustfritt stål er særlig glad i syrlige råvarer (f.eks. eddik, tomater og ketchup). For karbonstål er rådet å unngå det helt for å unngå at det påvirker smak og farge på maten i fremtiden, mens for rustfritt stål holder det å være litt ekstra nøye med rengjøringen etter bruk.  

3. Rengjør regelmessig – og riktig

Hvordan vaskes en stekepanne i stål? For å vite akkurat hvordan ditt produkt bør rengjøres, anbefaler vi at du leser bruksanvisningen. Vi har likevel samlet noen generelle råd for rengjøring av kjeler og panner i rustfritt stål og karbonstål. 

Rustfritt stål: Vaskes med varmt vann og vaskemiddel så snart det er avkjølt. Selv om produktet tåler oppvaskmaskin, anbefales håndvask av mange leverandører. Mat som har brent seg fast kan skrubbes bort med rengjøringssvamp, unngå bruk av stålull og grove skuresvamper. Tørkes godt. 

Karbonstål: Avkjøl pannen/gryten og vask for hånd med varmt vann (uten oppvaskmiddel). Tørk den godt for å unngå at den ruster. 

PS! Husk å vaske undersiden også – da unngår du at fett og olje brenner seg fast neste gang du lager mat. 

4. Bruk et velegnet redskap 

Her er det meste veldig enkelt når det kommer til kjeler, gryter, kasseroller og stekepanner i rustfritt stål og karbonstål: Du kan nemlig bruke akkurat de kjøkkenredskapene du vil! Unntaket er produkter med belegg, som krever mer skånsom behandling. Her er det redskap i tre, plast eller silikon som gjelder. 

5. Oppbevar gryter og panner med varsomhet 

Det beste er å oppbevare rene og tørre kjeler og panner et egnet sted uten plassmangel. Må du likevel stable, anbefales et mykt mellomlegg (som en klut eller kjøkkenpapir), eller pannebeskytter/kasserollebeskytter. 

Rengjøre stålpanne

Misfarging eller merker i stålgryten eller stålpannen? Dette kan være årsaken. 

Rustfritt stål og karbonstål er svært holdbare og anvendelige materialer. Likevel kan det noen ganger oppstå riper, merker eller misfarging – sammen med tilhørende spørsmål. Det aller beste er å lese bruksanvisningen til produktet ditt, men vi har også samlet noen generelle tips og råd under. 

Matt finish: For sterke/skurende oppvaskmidler kan føre til at den utvendige finishen på rustfritt stål mattes ned. Det er viktig at du aldri bruker oppvaskmidler som inneholder klor eller blekemidler. Noen ganger kan et poleringsmiddel for rustfritt stål bidra til å gjenopprette glansen.

Mørke flekker/prikker: Dette kan skyldes hardt vann. Løsning: Kok opp med eddik og vann (2 ss eddik per liter vann). Vask og tørk deretter pannen som vanlig.

Hvite flekker: Dette kan noen ganger oppstå etter at du har tilsatt salt i vannet. Et tips er å tilsette salt i vannet først etter at det har begynt å koke. 

Regnbuefarger, blå eller gul misfarging: Dette kan skyldes at pannen/kjelen har blitt utsatt for raske temperatursvingninger, eller at det ikke er riktig rengjort. Misfargingen kan noen ganger forsvinne av seg selv ved bruk, men du kan også prøve å pusse den vekk med kjøkkenpapir fuktet med en blanding av eddik og vann. 

Karbonstål med rust: Et av de viktigste rådene for å unngå rust, er å passe på at karbonstålpannen (eller kjelen) blir stående våt. Tørk derfor alltid omhyggelig. Dersom produktet har begynt å ruste, kan du børste med stålull og tørke av med kjøkkenpapir. Deretter må du brenne inn pannen på ny. 

Velg butikk

Hent og betal i din lokale Tilbords-butikk 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider. Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Finn nærmeste butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.