Hopp til hovedinnholdet

Slik tar du best vare på støpejernsgryten din

Selv de med mange jern i ilden kan klare å ta godt vare på en støpejernsgryte. Med disse fire enkle triksene sørger du for at gryten holder seg fin i år etter år (etter år!)

Gryter laget av støpejern er en klassiker på kjøkkenet. Det er lett å forstå, da denne typen gryte egner seg til alle typer varmekilder - inkludert stekeovn, vedovn, bål og grill (NB! Gjelder ikke hvis du har gryte med trehåndtak!). Som med alle gryter og panner, vil riktig bruk og vedlikehold sørge for at støpejernsgryten holder seg fin og funksjonell over lang tid.

 Rød støpejernsgryte fra Le Creuset

 

Temperaturtipset: Det er ingen grunn til å overdrive.

Støpejernsgryter egner seg spesielt godt til langsom tilberedning ved lav til middels varme. La derfor gryten bli gradvis gjennomvarm – begynn med lav varme, og øk til middels høy temperatur etter hvert. Dette vil gi de beste resultatene, også når du skal brune eller steke. Dersom gryten blir overopphetet, er veien kort til svidd og dårlig mat. Still gjerne platen 1-2 hakk lavere enn du pleier, sørg for at væske/olje/fett dekker bunnen fullstendig før oppvarming, og hold øye med gryten mens den varmes opp. Tørrkoking kan føre til varige skader på emaljen.

Og du? Husk gradvis avkjøling også! Unngå å gi en varm gryte temperatursjokk med kaldt vann. Det kan føre til både sprekker og emaljeskader.

 

Varsomhetstipset: Vær snill og grei – også med gryter.

Brå og uvøren behandling kan gjøre skade på både støpejernsgryte og koketopp. Dersom du drar eller skyver en støpejernsgryte over en keramisk eller induksjonstopp, kan det gå hardt ut over både grytebunn og underlag. Når du lager mat, bør du alltid bruke en grytestørrelse som tilsvarer varmekilden. Det er mest effektivt, samtidig som du unngår at sidene på gryten blir overopphetet og skader håndtakene. Videre anbefaler vi at du bruker kjøkkenredskaper av tre, plast eller silikon, og at du strammer knotter og håndtak jevnlig.

 

Svart støpejernsgryte fra Sabor

 

Vasketipset: Gi gryten en hånd!

Vi anbefaler at du vasker din støpejernsgryte for hånd, også i de tilfellene der bruksanvisningen gir tommel opp for oppvaskmaskin, da dette bevarer emaljen best. En enkel vask med varmt vann er som regel godt nok for en støpejernsgryte, men du kan også bruke varmt såpevann sammen med nylonsvamper, myke skuresvamper eller skurebørster hvis matrestene krever litt grundigere rengjøring.
Fastbrente rester eller andre utfordringer? Unngå gryteskrubber i metall eller harde skuremidler. Fyll gryten med varmt vann og la den stå i bløt i 15-20 minutter før du vasker den. Husk å vaske under gryten – fett og olje som samler seg her kan nemlig føre til at gryten svir seg på lave temperaturer.

Husk å tørke! Støpejernsgryter skal oppbevares et tørt sted, fritt for damp og fukt.

 

Fornyingstipset: Ta gryten tilbake til start!

Noen ganger er det nødvendig med mer enn en vanlig vask. Kjemper du mot forkullet eller svært fastbrent mat, kan du legge i en oppvaskmaskintablett og fylle vann i gryten til det dekker tabletten. Varm opp på middels temperatur og la oppløsningen småkoke i ca. 25 minutter, før du rengjør på vanlig måte.
Har du fått lyse flekker eller merker etter metallredskaper? Da anbefaler vi middelet «Pots & Pans» fra Le Creuset, som gjerne kan benyttes regelmessig for å holde gryten ekstra fin.

En siste ting: Støpejernsgryter (både de uten emalje og de med matt emalje) vil etter hvert få innvendig patina i form av en brunsvart hinne på overflaten. Dette er et resultat av naturlige oljer og fettstoffer fra mat, som faktisk både forbedrer stekeevnen, motvirker at maten setter seg fast og reduserer behovet for fettstoffer i matlagingen. En grundig vask eller fornyelse vil ta bort denne patinaen, men du kan tilføre ny ved å sette gryten inn med olje på denne måten: 

  1. Ha ca. 1 cm med nøytral matolje i pannen.
  2. Skru platen på lav til middels varme og gi gryten god tid til å varmes opp. Hvis det ikke ryker fra gryten innen ti minutter, kan du skru opp varmen litt.
  3. Når oljen er lunken – bruk tørkerull og gni olje inn i kantene.
  4. La pannen stå på middels varme til det begynner å ryke (NB! Pass på hele tiden)
  5. Tilsett mer olje om nødvendig – gryten skal ikke bli tørr.
  6. Etter et par minutter skrur du av platen og lar oljen avkjøle til mellom 40 og 50 grader.
  7. Hell ut overflødig olje (NB! Ikke i vasken!)
  8. Gni gryten godt med tørkepapir slik at oljerestene fordeles.

Se alle våre støpejernsgryter her

Velg butikk

Hent og betal i din lokale Tilbords-butikk 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider. Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Finn nærmeste butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.