Hopp til hovedinnholdet

3 tips som gir stekepannen lengre levetid

Alle trenger litt omsorg – til og med stekepanner. Med riktige redskaper, rengjøring og en dose respekt, sørger du for at den lever og leverer gjennom mange år.

Stekepanner kommer i flere typer materialer, og skal derfor behandles forskjellig. Men, frykt ikke! Det er nemlig enkelt å ta godt vare på en stekepanne, så lenge du følger våre tre pannetips. 

Stekepanne fylt med sopp

 

Pannetips 1: Unngå temperatursjokk!

Ingen (ingen!) stekepanner liker sjokkbehandling. Uansett hva du skal steke, er anbefalingen derfor å starte prosessen på relativt svak varme i 1–2 minutter før du skrur opp temperaturen. Unngå «boost»-funksjonen på induksjonstoppen, som bare egner seg når du skal koke vann.

Og du vet den freselyden som kommer når du setter en glovarm panne i vasken og skrur på kranen? Den bør du – for all del – unngå. La stekepannen kjøle seg ned på koketoppen, så vasker du den heller litt senere. Forvarming av stekepanner gir en jevnere temperatur, som igjen gir bedre mat. 

Huskeliste for hvilke panner som tåler hva slags temperatur:

Stekepanner med belegg tåler lav til middels varme. Har du en panne med keramisk non-stick belegg, tåler denne høyere temperatur på grunn av det solide belegget.

Stekepanner uten belegg tåler høy varme.

For panner i støpejern anbefaler vi middels varme. Det tar litt tid før den blir varm, men til gjengjeld blir den – veldig – varm, samtidig som den holder godt på temperaturen. Derfor er det viktig at du ikke bruker for høy varme.

Dette kan skje: Termisk sjokk kan oppstå når stekepannen varmes opp eller kjøles ned i for raskt tempo. Konsekvensene kan være at pannebunnen blir bøyd og skjev, eller at belegget svir seg og flasser av. En ekstra god grunn til å følge dette rådet, er at termisk sjokk ikke regnes som reklamasjonsgrunn.

 

Pannetips 2: Bruk riktig redskap!

‘Man tager hva man haver’ er ikke nødvendigvis riktig tankesett når det kommer til stekepanner. Noen tåler redskaper i alle typer materialer, mens andre trenger litt mer skånsom behandling. Felles for alle panner, er at de ønsker seg fett av typen raps, solsikke, mais eller meierismør. Mange olivenoljer tåler ikke høye temperaturer, og anbefales derfor ikke til steking. 

Stekepanner med belegg foretrekker redskap i tre, plast eller silikon. Her kan du steke med relativt lite fett.

Stekepanner uten belegg tåler redskap i alle materialer. Her kreves det ekstra smør eller olje og god stekeskorpe for å unngå fastbrenning. Setter maten seg fast de første gangene du bruker pannen? Gi den litt tid, dette ordner seg!

Stekepanner i støpejern foretrekker redskap i tre, plast eller silikon, i tillegg til nok og riktig fett. Hver gang du bruker pannen, tilføres det faktisk naturlig fettpatina til belegget, som etter hvert vil fungere nokså likt som et non-stick belegg. Bedre og bedre, dag for dag! 

Her er forresten et ekstra tips til deg med støpejernspanne!
Før du bruker pannen, kan den gjerne settes inn med nøytral olje. Dette vil tilføre den samme naturlige patinaen til pannen, som nevnt over.

Slik gjør du det:

  1. Ha ca. 1 cm med nøytral matolje i pannen
  2. Skru plata på maks
  3. Når oljen er lunken – bruk tørkerull og gni olje inn i kantene
  4. La pannen stå på høy varme til det begynner å ryke (NB! Pass på hele tiden)
  5. Tilsett mer olje om nødvendig – pannen skal ikke bli tørr.
  6. Etter et par minutter med høy varme, skrur du av platen og lar oljen avkjøle til mellom 40 og 50 grader.
  7. Hell ut overflødig olje (NB! Ikke i vasken!)
  8. Gni pannen godt med tørkepapir Bruk et nytt tørkepapir og gni godt i pannen slik at oljen fordeles

 

Stekepanne med kjøtt og asparges

 

Pannetips 3: Gi pannen en grundig – og riktig – vask!

Alle stekepanner, uansett materiale, bør vaskes godt etter bruk. Og da snakker vi om hele pannen – undersiden inkludert! Fett og olje under pannen vil nemlig svi seg selv på lave temperaturer, noe som hverken er bra for panne, mat eller koketopp. 

Stekepanner med belegg vaskes for hånd i varmt vann, med mild såpe og oppvaskbørste eller myk svamp. Unngå grove svamper og stålull, som har lett for å ødelegge belegget.

Stekepanner uten belegg er enkle å rengjøre, og benyttes derfor mye i restaurantbransjen. Kan vaskes i oppvaskmaskin!

Stekepanner i støpejern vaskes for hånd med varmt vann – uten bruk av såpe, som vil fjerne noe av den naturlige patinaen. Her kommer du langt med en god skrubbebørste! Sitter det igjen vanskelige flekker eller fastbrent mat, kan du koke ut pannen med oppvaskmiddel i 10 – 20 minutter. Etterpå kan du gjerne sette inn pannen med olje på ny (metoden er beskrevet litt lenger oppe i artikkelen). 

Så er det bare å sette stekepannen inn i skapet eller skuffen, før den skal stå til tjeneste neste gang. Bruk gjerne pannebeskyttere for å unngå slitasje ved stabling og oppbevaring!

Lurer du på noe mer som gjelder akkurat din stekepanne? Da anbefaler vi å finne fram bruksanvisningen og sette deg inn i de spesifikke rådene som gjelder produktet du har kjøpt. Du er også velkommen til å kontakte oss!

 

Velg butikk

Hent og betal i din lokale Tilbords-butikk 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider. Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Finn nærmeste butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.